ŘSD chce začít stavět poslední úsek D1 ještě letos, blíží se nové rozhodnutí

Nová část I/55 s mostem přes koridor na průtahu Přerovem. Pramen: ŘSDNová část I/55 s mostem přes koridor na průtahu Přerovem. Pramen: ŘSD

Stavbu může ještě zkomplikovat soud o územní rozhodnutí.

Ministerstvo dopravy se blíží k finálnímu verdiktu o stavebním povolení pro poslední úsek D1 v podobě obchvatu Přerova. Na úřední desce již zveřejnilo všechna potřebná stanoviska dotčených úřadů a nyní běží zákonné lhůty pro vyjádření.

Podobný postup se zveřejněním podkladů pro rozhodnutí proběhl loni u D49, kdy od zveřejnění podkladů trvalo zhruba čtyři a půl měsíce, než bylo vydáno pravomocné stavební povolení. Stavby si jsou svým způsobem velmi podobné: mají své velmi zaryté odpůrce, kteří hledají v každém dokumentu skulinu, jak povolení napadnout. Stejným tempem by mohlo mít Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pro D1 povolení v listopadu. Situaci může ale zkomplikovat ještě soud o územní rozhodnutí.

Podle Mátla je již 93 % pozemků pro stavbu vykoupeno, běží několik vyvlastňovacích řízení. V prvních případech došlo nakonec k dohodě mezi Přerovem a vlastníky nemovitostí a namísto vyvlastnění dojde k odkupu.

ŘSD už vybralo zhotovitele stavby, zakázku získalo sdružení Strabag, Doprastav a IDS. „Smlouva se zhotovitelem stavby bude podepsána až po nabytí právní moci stavebného povolení na hlavní trasu,“ dodal Mátl.

D1 u Přerova zaměstnává roky úřady a soudy. Zatím posledním rozhodnutím bylo částečné vyhovění kasační stížnosti Dětí Země ohledně územního rozhodnutí. Spor se týká zákonnosti verdiktu Krajského úřadu Olomouckého kraje z loňského dubna o změně územního rozhodnutí pro dálnici. Krajský soud v Ostravě žalobu Dětí Země loni v září odmítl, nyní ji musí projednat znovu.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
50 komentářů