ŘSD chce v řádu týdnů dokončit soutěže na čtyři úseky D35

Budování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDBudování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSD

Pokud nepřijdou námitky proti výběru, začnou i stavební práce.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce do několika týdnů dokončit výběrová řízení na několik úseků dálnice D35. Vybrat stavební firmy by mělo na tunel Homole, související úsek Ostrov – Vysoké Mýto a úsek Džbánov – Litomyšl. Skončit by měla i soutěž na druhou část D35 z Křelova do Slavonína na Olomoucku. Pokud nepřijdou námitky proti výběru, pak kromě úseku Ostrov – Vysoké Mýto začnou i stavební práce, uvedl na síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

„Stavbu úseku Ostrov – Vysoké Mýto je předně nutné koordinovat se stavbou tunelu zejména z hlediska využitelnosti materiálu a zároveň je v této části nutné ještě dokončit majetkoprávní přípravu. Se zahájením stavby však počítáme hned ve druhém čtvrtletí tohoto roku,“ uvedl Mátl.

Stav realizace a přípravy jednotlivých úseků D35 v lednu 2024. Foto: ŘSD

V listopadu začala v Pardubickém kraji výstavba úseku dálnice D35 Vysoké Mýto – Džbánov. Šest kilometrů dlouhá silnice zároveň vytvoří obchvat Vysokého Mýta, které je silně zatížené tranzitní dopravou. Termín dokončení stavby se podařilo urychlit zhruba o pět měsíců, v provozu by tak mohl být na konci roku 2025.

V Pardubickém kraji se již delší dobu staví také úsek D35 Janov – Opatovec. V Královéhradeckém kraji se buduje dálnice mezi Hořicemi a Sadovou.

Tagy D35 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
67 komentářů