ŘSD chce příští rok začít stavět obchvat Břeclavi, náklady přesahují dvě miliardy

Vizualizace obchvatu Břeclavi. Foto: ŘSDVizualizace obchvatu Břeclavi. Foto: ŘSD

Přípravu protáhlo budování kompenzačních opatření.

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) chce letos v polovině roku požádat o společné povolení pro stavbu břeclavského obchvatu a příští rok by rádo začalo s přípravnými pracemi. ČTK to řekla mluvčí silničářů Lucie Trubelíková. Jedná se o jednu z klíčových silničních staveb na jižní Moravě, která se připravuje více než deset let. Výrazně má ulevit centru Břeclavi, které je dlouhá léta zahlcené tranzitní dopravou.

Letitým problémem byl odpor ekologických spolků, které byly úspěšné v soudních řízeních a silničáři museli nejprve udělat řadu kompenzačních opatření. Ta byla nutná kvůli tomu, že obchvat zasáhne do velmi cenných přírodních území jižně od města.

Trasa obchvatu Břeclavi. Foto: ŘSD

„Celkově šlo o 25 kompenzačních opatření různých typů. Jednalo se například o vybudování lesních tůní, výsadbu a úpravu lesních a lučních porostů, výsadbu solitérních dřevin a alejí, ale i instalaci ptačích budek pro zpěvné ptactvo a hnízdních podložek pro čápy,“ vyjmenovala Trubelíková. Při kontrolách v předloňském roce se zúčastněné strany shodly, že kompenzační opatření nabyla účinnosti, neboť jsou zajištěná a funkční.

Díky tomu bylo možné pokračovat v přípravě stavby, která umožní odvedení dopravy ze silnice I/55 mimo město. Na východě bude obchvat začínat u křižovatky této silnice s dálnicí D2, povede jižně k Bratislavské ulici a poté se stočí k západu. Napojí se v Poštorné na silnici I/55 a bude pokračovat severozápadním směrem, kde se za Poštornou napojí na silnici I/40. „Na trase obchvatu už skončila demolice jednoho rodinného domu v Poštorné a připravujeme demolici čtyř dalších objektů,“ řekla Trubelíková. Obchvat bude měřit 8,8 kilometru, odhadované náklady jsou 2,384 miliardy korun.

Na trase je také téměř dokončený pyrotechnický průzkum, který byl nutný kvůli výbuchu muniční továrny Muna po konci druhé světové války. „Aktuálně máme vykoupeno také 60 procent pozemků a před stavbou se ještě musí uskutečnit archeologický průzkum,“ řekla Trubelíková. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Tagy Břeclav I/55 obchvat Břeclavi Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
98 komentářů