Správa železnic se zpožděním otevřela opravené nádraží v Břeclavi, kanceláře využili nově úředníci ČSSZ

Výpravní budova v Břeclav po rekonstrukci. Foto: Jan SůraVýpravní budova v Břeclav po rekonstrukci. Foto: Jan Sůra

Se zhruba půlročním zpožděním začala cestujícím sloužit opravená výpravní budova stanice Břeclav. Náklady na rekonstrukci dosáhly 69 milionů korun. Jde

Se zhruba půlročním zpožděním začala cestujícím sloužit opravená výpravní budova stanice Břeclav. Náklady na rekonstrukci dosáhly 69 milionů korun. Jde o další nádražní budovu, kterou nově začnou využívat i úředníci některých státních organizací. Budovu dnes slavnostně otevřela Správa železnic, cestující ji využívají od prosince.

Budova prošlo celkovou rekonstrukcí, byla kompletně zateplena. Součástí projektu byla přestavba ČD Centra, vestibulu a bývalé administrativní části. Hlavní průčelí budovy získalo svoji téměř původní historickou podobu z roku 1889. Před budovou je nově prosklený koridor pro pohyb cestujících od autobusového nádraží do vestibulu.

Pro cestující došlo k rekonstrukci čekárny, nové je také ČD centrum a prodejní prostory RegioJetu. V přízemí vznikla také provozovna pekařství, město Břeclav zde chystá malé muzeum železniční historie. Součástí je místnost policie, nechybí ani prodejní místo jihomoravského dopravního koordinátora Kordis JMK.

Budova měla být původně hotova v červnu loňského roku, kvůli několika změnám v projektu došlo ale téměř k půlročnímu zpoždění. Podle starosty Břeclavi Svatopluka Pěčka město chystá ještě úpravu přednádražního prostoru.

V patře jsou nově zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení: jsou zde kanceláře posudkových lékařů a úředníků řešících důchodovou agendu. Podle zástupců ČSSZ bude pro jejich klienty lokace na nádraží pohodlnější.

SŽDC jedná i s dalšími státními organizacemi o přesunu kanceláří do nádražních budov. Aktuálně řeší například stěhování úředníků Finanční správy do budovy v Ostravě – Vítkovicích, v Chocni či Opavě – západ řeší využití prostor policií.

Výpravní budova v Břeclavi po rekonstrukci. Foto: Jan SůraVýpravní budova v Břeclav po rekonstrukci. Foto: Jan SůraSpojovací chodba k autobusovém nádraží v Břeclavi. Foto: Jan Sůra

 

Tagy Břeclav opravy nádraží Správa železnic
21 komentářů