Rokycany dokončily opravu Jiráskovy ulice, hlavní tepny centra města

Oprava Jiráskovy ulice v Rokycanech. Foto: Město RokycanyOprava Jiráskovy ulice v Rokycanech. Foto: Město Rokycany

Oprava se připravovala deset let.

Rokycany a krajská správa silnic otevřely opravenou Jiráskovu ulici, hlavní tepnu ve třetím největším městě Plzeňského kraje. Jako silnice II. třídy prochází centrem města. Stavbaři v sobotu večer dokončili pokládku asfaltu, dnes už po něm řidiči mohli projíždět ve směru na Prahu, nákladní vozy tam ale nesmějí. ČTK to řekla mluvčí města Adriana Jarošová. Oprava stála krajskou správu silnic 12 milionů Kč, od 2. ledna příštího roku se budou ještě budovat dlážděné chodníky.

Podle Jarošové zůstane Jiráskova ulice zatím jednosměrná, od kruhového objezdu u Střelnice ke křižovatce Jiráskova – Palackého je obousměrná. Celá stavba má být hotová v polovině března.

Důvodem rekonstrukce byl nevyhovující stav vozovky, chodníků i sítí. „Stěžejní investiční akce, která byla nevyhnutelná, se připravovala s krajem přes deset let,“ řekl starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti). Od března zásadně omezovala dopravu ve městě. Rekonstrukce se týká 723 metrů Jiráskovy ulice a navazujících částí ulic Pražské, Palackého, Svazu bojovníků za svobodu a náměstí 5. května.

Město vydá 84 milionů korun do oprav vodovodu, kanalizace, chodníků, stezky pro chodce a cyklisty, parkoviště, do zeleně a sadovnických úprav a přilehlých prostranství u nádraží a dalších ulic.

„V celé délce rekonstruovaných ulic bude nové veřejné osvětlení a vznikne tam 66 vydlážděných parkovacích míst. Bude vysazeno 86 nových stromů,“ řekl místostarosta Rokycan Jiří Sýkora (ANO). Podle něj se vytvoří souvislé stromořadí, které navrátí zelený pás po obvodu historického jádra. Naváže na založenou lipovou alej v i Plzeňské ulici a lipové stromořadí v Litohlavské.

Tagy Rokycany
Žádné komentáře