Restart po 600 dnech. Air New Zealand vrací do provozu dálkové 777-300ER, obnoví 24 linek

Boeing 777-300ER společnosti Air New Zealand. Foto: Mike Burdett / Flickr.comBoeing 777-300ER společnosti Air New Zealand. Foto: Mike Burdett / Flickr.com

Velký návrat dálkových letů souvisí s uvolňováním podmínek pro vstup do země.

Téměř dva roky trvající velká izolace Nového Zélandu od okolního světa má v příštích týdnech a měsících skončit. Tamní vláda oznámila plán na postupné otevření země pro zahraniční turisty.

Symbolem otevírání země po dlouhém uzavření kvůli pandemii koronaviru se v letectví stal Boeing 777-300ER. Největší stroj domácích Air New Zealand vzlétl minulý týden poprvé po téměř 600 dnech od svého odstavení. Letadlo registrace ZK-OKQ už má za sebou první let do USA jen s nákladem a s cestujícími do Melbourne.

Dopravce o prvním letu informoval po dlouhé pauze na sociálních sítích. V Aucklandu jsou ještě další dvě letadla stejného typu. Před pandemií měl dopravce sedm letadel tohoto typu, čtyři odstavil už trvale. Do roku 2027 mají zmizet z flotily všechna, nahradí je úspornější dreamlinery.

K návratu letadla do provozu došlo jen pár dní poté, co novozélandská vláda oznámila postupné otevírání hranic v pěti různých etapách.

Dopravce oznámil, že v reakci na uvolnění cestování bylo otevřeno celkem 22 mezinárodních tras, u kterých zastavil provoz kvůli pandemii. Jako první má dojít k návratu cestujících na linku z Aucklandu do Singapuru. Aktuálně dopravce létá do šesti dálkových destinací: Tchaj-peje, Soulu, Šanghaje, Tokia, Vancouveru a Los Angeles. K velkému nárůstu má dojít v příštích týdnech u spojení s Austrálií.

Tagy Air New Zealand
2 komentáře