Air New Zealand má problém se svým nejdelším letem. Kvůli silnému větru musí redukovat počet míst.

Boeing 787-9 společnosti Air New Zealand. Foto: Auckland AirportBoeing 787-9 společnosti Air New Zealand. Foto: Auckland Airport

Větry jsou silnější, než dopravce plánoval. Část lidí muselo z USA na Nový Zéland s přestupem.

Před deseti dny zahájená třetí nejdelší letecká linka na světě čelí nečekaným problémům. Air New Zealand musí na letech z New Yorku do Aucklandu pustit do letadla méně lidí, než plánoval. Důvodem je silnější vítr po trase, než očekával. Kvůli němu nesmí létat letadlo tak plné.

O potížích informovala agentura Bloomberg. Jeden z prvních letů z New Yorku měl kvůli větrům původně přistát pro palivo na Fidži, jak informoval New Zealand Herald. Nakonec ale dopravce nechal část lidí v New Yorku a letadlo doletělo bez mezipřistání až do Aucklandu. Air New Zealand na trasu nasazují Boeing 787-9 Dreamliner.

Zatím nejdelší let trval 17 hodin a 17 minut, podle letového řádu má trvat 17 hodin a 35 minut. Protivítr znamená pro let větší spotřebu paliva. Podle Davida Morgana z Air New Zealand jsou aktuálně po trase podstatně silnější větry, než je obvyklé.

Už při prvním letu z New Yorku zůstala na letišti zavazadla 65 cestujících, o víkendu 15 lidí dobrovolně souhlasilo s kompenzací a delší cestou s přestupem. Dopravce proto omezil kapacitu na zpátečním letu na Nový Zéland na 180, do USA bez mezipřistání dolétne s 260 cestujícími.

Air New Zealand plánoval lety už na rok 2020, plány ale zhatil koronavir, který ostrovy na dva roky téměř odřízl od ostatního světa. Linka bude zatím v provozu třikrát týdně.

Vzdušná vzdálenost mezi oběma městy je 14 207 kilometrů. Aktuálně nejdelší linkou je spojení mezi Singapurem a New Yorkem provozované Singapore Airlines. Měří 15 344 kilometrů. Na druhém místě je linka Qantas z Perthu do Londýna, nové spojení do New Yorku je třetí nejdelší linkou světa.

Firma slibuje, že podmínky v letadle jsou nastavené tak, aby cestující z letadla po tak dlouhém letu vystoupili svěží. Na lince bude spolupracovat s United Airlines, v New Yorku tak bude zajištěn přestup pro lety nejen po USA, ale i do Evropy. Na stejnou trasu se chystá vstoupit také australský Qantas.

Tagy Air New Zealand nejdelší lety světa NZ1
12 komentářů