Téměř 16 hodin bez mezipřistání. Air New Zealand spustil ultradálkové spojení Auckland – New York

Boeing 787-9 společnosti Air New Zealand. Foto: Auckland AirportBoeing 787-9 společnosti Air New Zealand. Foto: Auckland Airport

Linka je aktuálně třetím nejdelším spojením na světě.

Na mapu nejdelších komerčních letů na světě přibyla dnes nová linka. Air New Zealand dnes poprvé se svým Boeingem 787-9 absolvoval let mezi Aucklandem a New Yorkem. Při cestě z Nového Zélandu zvládl let za 15 hodin a 45 minut, podle letového řádu je čas 16 hodin a 15 minut. Při letu zpět je kvůli proudění větru doba letu o hodinu a 20 minut delší.

Prvním letem cestovalo zhruba 250 cestujících včetně bývalé premiérky Helen Clarkové. Původně měla letět i novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, musela ale na pohřeb královny Alžběty II. Nový Zéland si od nové linky slibuje po dvou letech lockdownu návrat turistů z USA.

Kvůli časovému posunu přistáli cestující z Aucklandu na východním pobřeží USA prakticky ve stejný čas a datum, jako odletěli z Nového Zélandu. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com.

Air New Zealand plánoval lety už na rok 2020, plány ale zhatil koronavir, který ostrovy na dva roky téměř odřízl od ostatního světa. Linka zatím bude v provozu třikrát týdně. Důležitost trasy pro aerolinky podtrhuje i její číslování: NZ1 a NZ2. „Bude to naše vlajková trasa,“ uvedl šéf Air New Zealand Greg Foran.

Vzdušná vzdálenost mezi oběma městy je 14 207 kilometrů. Aktuálně nejdelší linkou je spojení mezi Singapurem a New Yorkem provozované Singapore Airlines. Měří 15 344 kilometrů. Na druhém místě je linka Qantas z Perthu do Londýna, nové spojení do New Yorku je třetí nejdelší linkou světa.

Firma slibuje, že podmínky v letadle jsou nastavené tak, aby cestující z letadla po tak dlouhém letu vystoupili svěží. Na lince bude spolupracovat s United Airlines, v New Yorku tak bude zajištěn přestup pro lety nejen po USA, ale i do Evropy. Na stejnou trasu se chystá vstoupit také australský Qantas.

Tagy Air New Zealand AKL-JFK Boeing 787-9 Ultradálkové lety
24 komentářů