Air New Zealand zjišťují hmotnost cestujících na mezinárodních letech

Premium economy na palubě Air New Zealand. Foto: ANZPremium economy na palubě Air New Zealand. Foto: ANZ

Zdravotní statistiky ukazují, že Novozélanďané jsou stále těžší.

Novozélandská letecká společnost Air New Zealand aktuálně provádí netradiční průzkum mezi cestujícími na mezistátních letech. Na období od 29. května do 2. července naplánovala velkou vážicí akci, během které chce zjistit hmotnost zhruba 10 tisíc cestujících. Průzkum je podle firmy nezbytný pro bezpečný a efektivní provoz letadel.

„Vážíme vše, co jde do letadla – od nákladu přes jídlo na palubě až po zavazadla v nákladovém prostoru. U zákazníků, posádky a kabinových zavazadel použijeme průměrné váhy, které získáme při provádění tohoto průzkumu,“ uvedl specialista firmy na zatížení letadel Alastair James. Dodal, že před každým vzletem potřebuje pilot znát váhu a vyvážení naloženého letadla.

Vážení probíhá v hale letiště v Aucklandu a je dobrovolné. Podle Jamese se cestující nemusejí obávat zneužití. „Víme, že vstoupit na váhu může být skličující. Chceme naše zákazníky ujistit, že nikde není žádný viditelný displej. Nikdo nevidí vaši váhu – ani my ne. Je to zcela anonymní,“ dodal James.​

Společnost Air New Zealand provedla podobnou akci i v roce 2021, tehdy se zaměřila na cestující na vnitrostátních letech.

Jak uvádí agentura AP, podle pravidel mají letecké společnosti různé možnosti, jak hmotnost cestujících odhadnout. Jednou z možností je provádět průzkumy, jako to dělá Air New Zealand. Další možností je přijmout standardní hmotnost stanovenou úřadem pro civilní letectví.

V současné době je úřadem stanovená hmotnost pro osoby starší 13 let 86 kilogramů, což zahrnuje i příruční zavazadla. Novozélandský úřad naposledy změnil průměrnou hmotnost cestujících v roce 2004, kdy ji zvýšil ze 77 kilogramů.

Zdravotní statistiky ukazují, že Novozélanďané jsou stále těžší. Podle posledního národního zdravotního průzkumu je míra obezity dospělých 34 procent, zatímco o rok dříve to bylo 31 procent. Míra obezity u dětí se zvýšila na 13 procent z deseti procent o rok dříve.

Tagy Air New Zealand vážení cestujících
18 komentářů