Covid zapomenut. Air New Zealand si po odstavení stáhly z pouště poslední letadlo

Boeing 777-300ER odstavený ve Victorville. Foto: Air New ZealandBoeing 777-300ER odstavený ve Victorville. Foto: Air New Zealand

Dopravce se během května vrací k plnému provozu dálkových linek.

Letecká společnost Air New Zealand se vrací k plnému provozu dálkových linek. Po více než třech letech si dopravce stáhl poslední Boeing 777-300ER, který byl odstaven v Kalifornii v poušti na letišti ve Victorville, přezdívaném také jako hřbitov letadel.

Jde o letoun registrace ZK-OKM vyrobený v roce 2010. Návrat je poslední tečkou za překonáním pandemie, která na provoz novozélandského dopravce dopadla mimořádně silně. Letadlo bylo první měsíce uskladněno v Aucklandu, poté ho dopravce přesunul do suššího prostředí v Mohavské poušti.

Před návratem do provozu prochází letoun velkou údržbou, takzvaný D-Check prováděl dopravce v Singapuru. I když by prázdné letadlo zvládlo přelet z Kalifornie do Singapuru bez mezipřistání, z bezpečnostních důvodů provedlo ještě mezipřistání v Honolulu. Po necelém měsíci údržby dnes letadlo přistálo na Novém Zélandu a brzy se vrátí do provozu.

Návrat letadel 777-300ER probíhá u Air New Zealand od léta 2022. Dopravce počítá s posledním letadlem již ve čtvrtek na let do Nadi na Fidži.

Air New Zealand má ve flotile celkem sedm letadel 777-300ER. „Návrat posledního letadla nám umožní navýšit kapacitu dálkových letadel a být pružnější než dosud,“ uvedla šéfka provozu ANZ Alex Marren. Letadla nasazuje hlavně na linky do San Francisca, Honolulu, Houstonu nebo na Tahiti.

Tagy Air New Zealand Boeing 777-300ER
1 komentář