Rekordní červenec Ryanairu. Přepravil nejvíce lidí v historii za jeden měsíc

Boeingy v barvách Ryanairu. Zdroj: Ryanair / Piotr MitelskiBoeingy v barvách Ryanairu. Zdroj: Ryanair / Piotr Mitelski

Obsazenost letadel dosáhla průměrné hodnoty 96 %.

Největší letecká společnost v Evropě zažívá mimořádně úspěšný rok. Irský holding přepravil za červenec 18,7 milionu cestujících, což je absolutně nejvíce v historii firmy za jediný měsíc. Vyplývá to z informací na stránkách dopravce.

Ryanair svůj rekord navýšil již potřetí v řadě. V meziročním porovnání stoupl v červenci počet cestujících na palubách letadel dopravce o 11 %, obsazenost letadel dosáhla 96 %. Ryanair očekává, že za letošní finanční rok končící v březnu příštího roku přepraví 183,5 milionu cestujících. Nedávno nepatrně snížil odhad kvůli zpoždění dodávek nových letadel od Boeingu a stávkám řídících letového provozu v některých zemích. V červenci kvůli nim musel zrušit přes 800 letů, v porovnání s celkovým počtem 102 tisíc letů jde ale o relativně marginální záležitost.

Ryanair plánuje do roku 2035 přepravovat ročně 300 milionů cestujících. Oznámení o rekordním počtu cestujících přišlo v době, která patří pro evropské dopravce mezi nejziskovější období. Už v červenci Ryanair oznámil, že jeho zisk od dubna do června stoupl meziročně téměř trojnásobně na 663 milionů eur. Jde o zatím největší zisk za tento kvartál v historii dopravce. Podle čtvrtletní zprávy pro burzu má firma na účtech téměř miliardu eur. Došlo současně ke zlepšení ratingu na BBB+.

Lepším výsledkům pomohly především vyšší ceny letenek. Meziročně průměrná cena letenky stoupla o 42 %. Ryanair má aktuálně 558 letadel, z toho 119 nových 737-8200.

Tagy Ryanair
7 komentářů