Regionální den železnice v Liberci umožní jízdu vlakem do tramvajové vozovny

Jednou z atrakcí Regionálního dne železnice v Liberci budou jízdy s turnovským Kafemlejnkem. Foto: České dráhyJednou z atrakcí Regionálního dne železnice v Liberci budou jízdy s turnovským Kafemlejnkem. Foto: České dráhy

Součástí programu budou jízdy historických vozidel.

Nezvyklou příležitost dojet si do liberecké tramvajové vozovny vlakem budou mít návštěvníci Regionálního dne železnice, který se letos uskuteční v sobotu 30. září. Z libereckého nádraží bude jezdit i motorový vůz řady 810, který sveze zájemce do depa kolejových vozidel nebo na komentované prohlídky tramvajové vozovny.

Do vozovny se dostanou návštěvníci akce motorovým vozem 810 z libereckého nádraží do depa kolejových vozidel, kde bude k vidění výstava modelového kolejiště a železničních modelů, nebo do tramvajové vozovny DPMLJ na komentované prohlídky. Přeprava tímto vlakem bude zdarma.
Jednou z hlavních atrakcí budou nostalgické jízdy historických vlaků. V sobotu v 6:46 vyrazí z Turnova do Liberce parní vlak s lokomotivou 310.0134 (Kafemlejnek).

Historická souprava složená z historických vozů řady Ce, tzv. Rybáků, pojede přes Sychrov, Hodkovice nad Mohelkou, Rychnov u Jablonce n. N. a Jeřmanice a do Liberce dorazí v 9:05. Než se pozdě odpoledne vydá parní vlak z Liberce (odj. 16:46) po stejné trase zpět do Turnova, uskuteční ještě dvě jízdy tam a zpět do Mníšku u Liberce (odj. z Liberce v 9:47 a ve 14:47) a jednu jízdu oběma směry do Chrastavy (odj. z Liberce ve 12:40) Ve vlaku bude platit zvláštní jízdné.

Přijedou Singrovka i Hurvínek

Na sobotu jsou plánované také jízdy historického motorového vozu ř. M 131.1 (Hurvínek), který sveze cestující nejdříve z České Lípy hl. n. (odj. 7:40) přes Mimoň do Liberce (příj. v 9:17), a poté uskuteční dvě jízdy z Liberce přes Vesec do Jablonce nad Nisou a zpět (odj. z Liberce v 10:01 a 14:01, zpět z Jablonce v 11:25 a 15:25). V 16:35 se pak bude vracet do České Lípy hl. n., kam přijede v 18:14.

Speciální jízdy budou připravené také na kořenovské zubačce. Po této trati vyrazí historický motorový vůz ř. M 240.0 (Singrovka / Kachna). Odjíždět bude z Kořenova v 7:15 a pojede přes Tanvald, Smržovku, Jablonec a Vesec do Liberce (příj. v 8:49). Zpět se bude vlak vracet po stejné trase, odjezd z Liberce bude v 17:02. Jednosměrná jízdenka pro úseky Kořenov – Smržovka nebo Smržovka – Liberec (resp. zpět) bude stát 60 Kč, jízdenka pro děti ve věku od 6 do 15 let bude za 40 Kč.

Jízdenky na všechny zvláštní vlaky se budou prodávat v den konání akce přímo u vlakového doprovodu.

Výstava vozidel i modelové kolejiště

Během soboty bude připraven také bohatý doprovodný program. Ve stanici Liberec, konkrétně na kusých kolejích mezi 1. a 3. nástupištěm, si návštěvníci prohlédnou výstavu vozidel Českých drah, ČD Cargo, spolku Kolej-klub a společnosti Kladenská dopravní a strojní (vozidla ř. 742, 743 a 750, T 334 Rosnička, T 679 Sergej a M 240 Singrovka). V libereckém depu, ve 2. patře v prostorách Klubu železničních modelářů, bude k vidění výstava modelového kolejiště. V odbavovací hale libereckého nádraží bude možné zhlédnout výstavu historických fotografií se železniční tematikou. Správa železnic předvede v areálu Hasičského záchranného sboru historický požární vlak a výstavu hasičské techniky (přístup bude po chodníku před výpravní budovou směrem k tramvajové zastávce). Přístupové cesty k výstavě vozidel, modelovému kolejišti i do areálu HZS Správy železnic budou vyznačeny.

Tagy České dráhy liberec Regionální den železnice
48 komentářů