Ředitel Letiště Poprad-Tatry: „Byli jsme dva dny od vyhlášení konkurzu“

Letiště Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Letiště si prošlo za poslední rok turbulentním obdobím. Aktuálně roste a bude mít novou linku.

Popradské letiště má už téměř rok nové vedení. Nyní mu šéfuje Martin Rakovský, který ve funkci nahradil Petra Dujavu. Na chování bývalého šéfa si ve velkém stěžovali zaměstnanci. Vyústilo to až v podání hromadných výpovědí. Proces odvolání navíc provázely zdlouhavé a nevídané komplikace.

Když Rakovský letiště před desíti měsíci převzal, nařídil audit společnosti. Výsledek auditu podle něj ukázal, v jak zuboženém stavu se letiště nachází. Finanční injekce, kterou mělo letiště dostat během pandemie, šla namísto rozvoje do fitnesscentra, aut a zbytečného výtahu. Údajný zisk byl prý generován z pandemické pomoci.

„Opravili fasádu starého terminálu, místo aby jej nejprve zateplili, a tedy snížili energetickou spotřebu. Koupili auta, která mohou jezdit pouze na letišti a mají speciální značky, za které se platí. Postavili výtah, který nikdo nepoužívá, neboť má budova pouze dvě patra a všichni používají schody,“ jmenoval Rakovský v deníku Korzár.

Převrat v hospodaření

Nové vedení si ihned nastavilo cíle letiště zachránit a rozlétat. Situace byla tak špatná, že na přelomu Vánoc a Nového roku bylo přibližně dva dny od vyhlášení konkurzu.

„Když jsme vstoupili do představenstva letiště, zjistili jsme, že nedisponuje žádnými finančními prostředky. Mnoho investic bylo neefektivních, covidové dotace nevyužité, a to do takové míry, že část z nich se musela vrátit. Udělali jsme řadu optimalizací a zefektivnili jsme chod společnosti, ale reálně se za tři měsíce cash flow změnit nedá, zvláště v letištní společnosti. Začali jsme jednat o možnostech spolupráce od letového byznysu až po pronájem prostor. Výsledky opatření se začaly projevovat v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku,“ uvedl Rakovský pro deník Zdopravy.cz

Aktuálně má za sebou popradské letiště nejúspěšnější měsíc v historii. V porovnání s rokem 2019 zaznamenalo nárůst provozu dokonce o 75 %. Stále sice dominuje všeobecné letectví, tedy soukromé lety apod., ve srovnání s loňským rokem však došlo za první půlrok k nárůstu odbavených cestujících o 37 %.

Nová linka

Po několika letech se Popradu podařilo získat nového dopravce. Příchod Ryanairu oznámilo letiště před pár dny. Nízkonákladová letecká společnost spojí Tatry s londýnským letištěm Stansted. Jednání probíhala asi půl roku. Spojení má cílit na incomingové turisty ze zahraničí, využívat by jej mohli i britští lyžaři. První let je plánován na 1. listopadu, linka bude v provozu dvakrát týdně.

Z Popradu už několik let pravidelně létá Wizz Air, nabízí spojení s londýnským letištěm Luton. V létě jsou k dispozici charterové lety do Antalye a Burgasu, cílem je přidat další destinace.

Tagy Letisko Poprad Letiště Poprad Letiště Poprad-Tatry Poprad slovensko TAT
12 komentářů