Slovenská regionální letiště na vzestupu, chystají novinky

Letiště Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

V Košicích překonali historický rekord v počtu odbavených cestujících, v tempu zotavení se po pandemii patří mezi evropské premianty.

Letiště v Košicích a Popradu prezentovaly výsledky za loňský rok 2023. Obě letiště registrovaly meziroční nárůst cestujících, nejvýraznější zaznamenalo to popradské. Pod Tatrami vloni odbavili 72 428 pasažérů. K historickému rekordu z roku 1976 však mají stále daleko, tehdy prošlo branami Letiště Poprad-Tatry 156 000 cestujících. V roce 2019 před pandemií jich pak bylo 94 249.

Rekordní výsledek se naopak podařilo překonat v Košicích, celkem tam za rok 2023 odbavili 625 053 pasažérů. Meziročně jde o 15procentní nárůst. Ve srovnání s předpandemickým rokem 2019 jde o 12procentní nárůst. V tempu zotavení se po pandemii patří košické letiště mezi evropské premianty.

Zatímco v Košicích už mají minimálně dvě zcela nové linky pro letošek jisté, Poprad se o ně bude muset teprve snažit.

„Očekávání pro letošní rok přímo souvisí se snahou přinést nové linky a také obnovit spojení, která byla ukončena kvůli pandemii. Proto se chceme spolu se strategickými partnery v regionu zaměřit na linky, které podpoří ‚incoming‘ turisty. Zároveň je ale naším cílem nabídnout větší rozmanitost destinací i pro lidi z regionu,“ napsalo na Facebooku Letiště Poprad-Tatry.

Jisté však v Popradu je, že i během letního letového řádu bude tradiční spojení na londýnské letiště Luton doplňovat na podzim zavedená linka Ryanairu na londýnské letiště Stansted. V plánu je k tomu více jak stovka charterových letů, což bude oproti loňské sezóně téměř dvojnásobek.

Obrazem: Do Tater začal létat Ryanair

 

Nové a obnovené destinace z Košic

Košické letiště získá od 27. března dalšího síťového dopravce, LOT a Austrian doplní švýcarský Swiss s linkou do Curychu. V plánu má tři lety týdně. O pár dní později, 31. března, spustí Ryanair spojení do chorvatského Zadaru a rovněž obnoví populární linku do irského Dublinu.

Do Košic začne létat Swiss, pro tamní letiště půjde o třetího síťového dopravce

Pokračovat budou spojení s Prahou, Liverpoolem, Vídní, Varšavou a londýnskými letišti Luton a Stansted či charterová spojení do dovolenkových destinací.

Tagy KSC Letisko Košice Letisko Poprad Letiště Košice Letiště Poprad Letiště Poprad-Tatry slovensko TAT
29 komentářů