Rakouské dráhy po 72 letech ukončily provoz své jediné lanovky, nahradil ji tunel

Lanová dráha Tauernmoos. Foto: ÖBBLanová dráha Tauernmoos. Foto: ÖBB

Lanovka bude demontována.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB ukončily tento týden po 72 letech provoz lanovky v údolí Stubach ve spolkové zemi Salcbursko. Šlo o jedinou lanovku, kterou železniční společnost provozovala.

Lanovka byla v provozu od roku 1951, sloužila pro cesty mezi Enzingerboden a jezery Tauernmoossee a Weißsee. Od roku 1982 už nevozí cestující, ale pouze náklad. V oblasti vyrostla další lanovka, která přepravuje cestující a má jiného provozovatele. Ta zůstává dál v provozu.

Tauernmoos je jednou z hlavních vodních elektráren rakouských drah, lanovka byla využívána hlavně pro přepravu materiálu. Kvůli rozšiřování kapacity se ale dráhy rozhodly vybudovat přístupový tunel, který umožní nepřetržité spojení s novou přečerpávací elektrárnou bez ohledu na počasí. „Lanovka již není pro provoz elektrárny nutná. Bude demontována a plochy, které se uvolnily, budou vráceny přírodě,“ uvedly dráhy. Dosud mohla být lanovka v provozu pouze do rychlosti větru 60 km/h, často tak musela stát.

Nová přečerpávací elektrárna Tauernmoos rozšíří od roku 2025 skupinu elektráren ÖBB Stubachtal v regionu Pinzgau. Propojuje dvě stávající jezera pod zemí. Jezero Weißsee je výše, a když bude spotřeba elektřiny nízká, bude se do něj pumpovat voda. V době vyšší poptávky se naopak bude pumpovat voda z Weißsee do Tauernmoossee a turbíny tak vyrobí elektrickou energii. Hotovo má být v roce 2025. „S první přečerpávací elektrárnou ÖBB budeme moci od roku 2025 skladovat a vyrábět zelenou elektřinu podle potřeby,“ říká Christian Höss, projektový manažer ÖBB-Infrastruktur AG.

Lanová dráha Tauernmoos. Foto: ÖBBLanová dráha Tauernmoos. Foto: ÖBBNová přečerpávací elektrárna ÖBB. Foto: ÖBB
Tagy ÖBB Tauernmoossee
10 komentářů