První stavební tendr k rychlé trati Brno – Přerov. Limit pro napájecí stanici je 1,3 miliardy

Trať Brno - Přerov, Nezamyslice. Pramen: Správa železnicTrať Brno - Přerov, Nezamyslice. Pramen: Správa železnic

Nová trakční napájecí stanice má vzniknou v místě přerovského zhlaví železniční stanice Nezamyslice.

Správa železnic (SŽ) si může odškrtnout další bod na cestě ke zbudování nové rychlé trati mezi Brnem a Přerovem. Po letech příprav vypsala vůbec první stavební tendr. Vítěz zbuduje trakční napájecí stanici v Nezamyslicích. Podrobnosti jsou i na profilu SŽ.

Součástí zakázky jsou projektové činnosti, především zpracování dokumentace pro společné povolení (a získání povolení). Správa železnic u zakázky stanovila nepřekročitelný cenový limit ve výši 1,276 miliardy. Hotovo by mělo být nejpozději do 42 měsíců od podpisu smlouvy.

Nová trakční napájecí stanice má vzniknou v místě přerovského zhlaví železniční stanice Nezamyslice. To ji řadí do úseku tzv. 3. stavby Vyškov – Nezamyslice. Důležitá bude ale především pro další dva úseku směrem k Přerovu (tedy 4. stavbu Nezamyslice – Kojetín a 5. stavbu Kojetín – Přerov), které bude napájet. „Proto musí být samostatná výstavba TNS hotova současně s dokončením 4. stavby,“ stojí v dokumentech Správy železnic.

Čtvrtá a 5. stavba jsou přitom navzdory číslování v přípravě rychlého spojení Brno – Přerov nejdále. Pro úsek Nezamyslice – Kojetín (4. stavba) získala SŽ v srpnu stavební povolení (vůbec první z celého záměru) a běží tendr na archeologický průzkum. Úsek by se měl stavět spolu s vedlejším úsekem Kojetín – Přerov (5. stavba) v letech 2025 až 2028. Se stavbou tří úseků blíže k Brnu se počítá na přelomu 20. a 30. let. Celá trať bude novostavbou pro rychlost až 200 km/h.

Úseky rychlé tratě (200 km/h) Brno – Přerov (odkazy vedou na informační letáky SŽ)

První stavba Brno – Blažovice 2028–2032

Druhá stavba Blažovice – Vyškov 2026–2031 

Třetí stavba Vyškov – Nezamyslice 2027–2033

Čtvrtá stavba Nezamyslice – Kojetín 2025–2028

Pátá stavba Kojetín – Přerov 2025–2028

 

Tagy Brno - Přerov Správa železnic TNS Nezamyslice
2 komentáře