První jihočeská dálniční odpočívka je téměř hotova, otevře se v polovině září

Odpočívka Chotýčany na D3 těsně před dokončením (srpen 2023). Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3 těsně před dokončením (srpen 2023). Pramen: ŘSD

Při plánování stavby spolupracovalo ŘSD s Českou astronomickou společností, aby se co nejvíce zamezilo světelnému smogu.

Jihočeský kraj bude mít od poloviny září první dálniční odpočívku. Pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ji od února 2022 u Chotýčan severně od Českých Budějovic staví Strabag a má téměř hotovo.

Slavnostní otevření je naplánováno na 14. září, nejpozději druhý den má zařízení za 432 milionů korun začít sloužit motoristům. Skončí tak i rychlostní omezení v místě stavby, kde je rychlost snížena na 100 km/h.

Odpočívka mimo jiné nabídne 90 míst pro osobní auta a 80 míst pro kamiony (celkem na obou stranách). Obě strany dálnice u Chotýčan osadila čerpací stanicí na základě tendru společnost MOL Česká republika. Na obou stranách dálnice má být i dětské hřiště a relaxační zóna.

„Při plánování stavby spolupracovalo ŘSD s odbornou skupinou pro světelné znečištění České astronomické společnosti, aby se co nejvíce zamezilo světelnému smogu,“ uvedl už dříve mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením leží u Mezna už na území Středočeského kraje.

Odpočívka Chotýčany

Nákladní vozidla: 40 vpravo, 40 vlevo
Osobní vozidla: 45 vpravo, 45 vlevo
Autobusy: 4 vpravo, 4 vlevo
Vozidla s přívěsem, karavany, obytné vozy: 5 vpravo, 5 vlevo
Kontrolní stanoviště Policie ČR: 1 vpravo, 1 vlevo

Odpočívka Chotýčany na D3 těsně před dokončením (srpen 2023). Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3 těsně před dokončením (srpen 2023). Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3 těsně před dokončením (srpen 2023). Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3 těsně před dokončením (srpen 2023). Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Stejně má vypadat i odpočívka Všehrdy. Pramen: ŘSDBudoucí odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSD
Tagy D3 odpočívka Chotýčany ŘSD
47 komentářů