Přestavba křižovatek v Úvalech je v plném proudu. Odbočování bude bezpečnější

Přestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSDPřestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSD

Křižovatky v Úvalech jsou podle silničářů dopravně komplikované místo, hotovo bude v listopadu.

Dlouho plánovaná přestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy začala. Stavbaři pracují na zemních úpravách, na hlavním tahu I/12 je doprava řízena kyvadlově semafory. Silnice II/101 na Jirny a Pražská ulice jsou v obou směrech uzavřeny a nahrazeny vyznačenou objízdnou trasou.

Silnice I/12 je hlavním tahem mezi Prahou a Kolínem. Křižovatky v Úvalech jsou podle silničářů dopravně komplikované místo, kritickým momentem pro řidiče je především odbočení z vedlejší silnice vlevo směrem na Kolín.

Poblíž přestavované křižovatky se navíc začíná stavět nákupní centrum a intenzita provozu se zde zvýší. Silničáři proto v tomto směru zřídí uprostřed silnice nový připojovací pruh o délce 112 metrů.

Odtěženo bude celkem 1500 kubíků zeminy, která skončí v náspech. Do těch jí bude celkově spotřebováno 3000 kubíků. Vybudují se dva nové propustky a jeden je nutné prodloužit. Kvůli rozšiřování silnice se také odstraňují náletové dřeviny.

Celková délka přestavovaného úseku silnice I/12 je 460 metrů, na komunikaci II/101 jde o 200 metrů a na Pražské ulici se pracuje na 60 metrech. Jde o dvě těsně sousedící křižovatky, které po rozšíření vozovky a vybudování nových připojovacích a odbočovacích pruhů utvoří kompaktní celek.

Řidiči si po dokončení musí dát pozor na nové dopravní značení, poměry se v tomto místě podle ŘSD výrazně změní.

Práce by měly skončit koncem listopadu, na starosti je má firma ČNES dopravní stavby, které ŘSD zaplatí téměř 20 milionů.

Definitivně Úvalům uleví až chystaná třináctikilometrová čtyřpruhová přeložka silnice I/12, která se má stavět v letech 2025 až 2027.

Přestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSDPřestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSDPřestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSDPřestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSD
Tagy I/12 křižovatka Úvaly ŘSD Úvaly
7 komentářů