U Úval se otevírá přestavěná křižovatka. Nájezd na vytíženou silnici I/12 bude jednodušší

Přestavba sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy. Foto: ŘSDPřestavba sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy. Foto: ŘSD

Stavbaři spojili dvě komplikované křižovatky v jednu.

Ředitelství silnic a dálnic v pondělí spustí provoz na upravené křižovatce u Úval u Prahy. Od 13. září se tam rekonstruovaly dvě sousedící napojení na silnici I/12, provoz řídily semafory. Stavba podle silničářů zajistí větší plynulost a bezpečnost provozu.

Jde o křižovatku silnice I/12 s komunikací II/101 na Jirny a těsně sousedící křižovatku silnice II/101 s ulicí Pražskou. Podle ŘSD šlo o dopravně složité místo, poblíž kterého se navíc staví nové nákupní centrum a doprava se časem dál zahustí.

Během stavebních úprav bylo odtěženo přibližně 1500 kubíků zeminy, která skončila v náspech, do těch bylo ještě dalších 1500 kubíků upotřebeno. Použita byla asfaltová hmota o celkovém objemu cca 3000 tun. Renovace se dočkal i systém odvodnění,“ vypočítává Jiří Veselý z ŘSD.

Celkem se na českobrodské I/12 upravilo 460 metrů silnice. Na napojující se II/101 jde o 200 metrů a na úvalské Pražské ulici pak o 60 metrů. Těleso silnice se rozšířilo, nové připojovací a odbočovací pruhy teď tvoří kompaktnější celek s lepšími rozhledovými poměry. Stavba vyšla na téměř 20 milionů.

Silnice I/12 je hlavním tahem mezi Prahou a Kolínem. Křižovatky v Úvalech byly podle silničářů dopravně komplikované místo, kritickým momentem pro řidiče je především odbočení z vedlejší silnice vlevo směrem na Kolín.

Řidiči si po dokončení musí dát pozor na nové dopravní značení, poměry v tomto místě se podle ŘSD výrazně změní. Definitivně Úvalům uleví až chystaná třináctikilometrová čtyřpruhová přeložka silnice I/12, která se má stavět v letech 2025 až 2027.

Přestavba sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy. Foto: ŘSDPřestavba sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy. Foto: ŘSDPřestavba sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy. Foto: ŘSDPřestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSDPřestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSDPřestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSDPřestavba dvou nebezpečných sousedních křižovatek v Úvalech u Prahy na I/12. Foto: ŘSD
Tagy I/12 křižovatka Úvaly ŘSD ČR Úvaly
21 komentářů