Přeložka I/27 Švihov – Klatovy má zelené razítko. Otevře se v listopadu 2035

I/27, stavba obchvatu Klatov. Pramen: ŘSDI/27, stavba obchvatu Klatov. Pramen: ŘSD

V mnohem hustší mlze se nachází druhý z úseků, který má dovést I/27 od Přeštic ke Švihovu. U něj příprava ještě nezačala.

Je to zatím spíše virtuální stavba, první důležitý milník má už však za sebou. Šestikilometrová přeložka silnice I/27 mezi Švihovem a Klatovy prošla hladce procesem posouzení vlivů na okolí (EIA) s tím, že „nemůže mít významný vliv na životní prostředí a veřejné zdraví“. Nemusí tak do následného podrobného zkoumání.

Jde o jeden ze dvou úseků, které mají propojit obchvaty Přeštic a Klatov. Obchvat Klatov se staví od podzimu 2021, otevřít by se měl letos. Na obchvat Přeštic získalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) koncem roku stavební povolení, tendr na stavební firmu chce vypsat v březnu.

Pak ale čeká motoristy využívající I/27 v této oblasti dlouhá stavební pauza. Dokumentace EIA k úseku Švihov – Klatovy je přitom nezvykle přesná, pokud jde termíny stavby. K zahájení má dojít v září 2032 a zprovoznění v listopadu 2035.

Přeložka bude představovat obchvat hned pro tři obce: Kokšín, Dehtín a Štěpánovice. Východní obchvat Štěpánovic bude přes mimoúrovňovou křižovatku napojen na aktuálně budovaný obchvat Klatov. Na trase je navrženo sedm mostů a dvě křižovatky, z toho jedna mimoúrovňová.

V mnohem hustší mlze se pak nachází druhý z úseků, který má dovést I/27 od Přeštic ke Švihovu. U něj příprava fakticky ještě nezačala. Napojení budoucího obchvatu Přeštic na stávající I/27 jižně od města proto ŘSD označuje za „dlouhodobé provizorium, dokud nebude finančně vyřešeno pokračování nové trasy silnice I/27 dále směrem ke Švihovu“.

Přeložka silnice I/27 v úseku Švihov - Klatovy. Pramen: dokumentace EIA/ŘSD/PUDIS a.s.

Přeložka silnice I/27 v úseku Švihov – Klatovy. Pramen: dokumentace EIA/ŘSD/PUDIS a.s.

Tagy I/27 I/27 Švihov - Klatovy ŘSD
21 komentářů