Obchvat Přeštic na I/27 má stavební povolení, tendr chystá ŘSD na březen

Silnice I/27 v úseku Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSDSilnice I/27 v úseku Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSD

Obchvat naváže na miliardovou přeložku Šlovice – Přeštice. Účelem je především ulevit obyvatelům Přeštic.

Příprava obchvatu Přeštic na silnici I/27 jižně od Plzně výrazně pokročila. Plzeňský krajský úřad aktuálně vydal pro 5,3 kilometru dlouhou přeložku stavební povolení. Řízení začalo 7. září. Povolení je zatím nepravomocné, lze se proti němu odvolat k ministerstvu dopravy.

„Dokončuje se zadávací dokumentace na výběr zhotovitele stavby. Výběrové řízení bude vypsáno v březnu 2024,“ stojí v letáku Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ke stavbě. Předpokládaná hodnota je podle letáku 608 milionů korun. Stavět se má v letech 2025 až 2027, což představuje zhruba roční posun oproti donedávna uváděným informacím.

Obchvat naváže na nedávno dokončenou miliardovou přeložku Šlovice – Přeštice. Účelem je především ulevit obyvatelům Přeštic. „V návrhu řešení je navíc zohledněn předpokládaný rozvoj města. Přeložka také umožní budoucí zdvoukolejnění železniční trati,“ píše v materiálech ŘSD.

I/27, Přeštice obchvat. Pramen: ŘSD

I/27, Přeštice obchvat. Pramen: ŘSD

Přeštice budou na nový obchvat napojeny mimoúrovňovou křižovatkou, severně od ní povede nová silnice po mostě přes železniční trať (170 Plzeň – Klatovy). Naopak jižně od města silnice tutéž trať podejde a napojí se na stávající silnici I/27.

Toto řešení ŘSD označuje jako „dlouhodobé provizorium, dokud nebude finančně vyřešeno pokračování nové trasy silnice I/27 dále směrem ke Švihovu“.

Na I/27 jižně od Plzně se od podzimu 2021 staví také obchvat Klatov, který by měl být hotov příští rok.

Tagy I/27 Přeštice obchvat ŘSD
10 komentářů