Přehledně: Kde a jak v Česku omezil koronavir veřejnou dopravu

Prázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comPrázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

(aktualizace 17.3. 20:48)Česko zažívá největší omezení veřejné dopravy ve své historii. Deník Zdopravy.cz mapuje dopady pandemie koronaviru na českou dopravu.

(aktualizace 17.3. 20:48)Česko zažívá největší omezení veřejné dopravy ve své historii. Deník Zdopravy.cz mapuje dopady pandemie koronaviru na českou dopravu. Vzhledem k neustále se měnící situaci přinášíme aktuální přehled všech omezení a změn, které ve veřejné dopravě za poslední dny nastaly.

Omezili jsme se pouze na změny v Česku. Následující přehled je rozdělen jednak na způsob dopravního prostředku, pak na jednotlivé kraje. Přehled se budeme snažit v příštích dnech dál aktualizovat, přesto před cestou doporučujeme návštěvu stránek dopravce či příslušného města nebo kraje. Pokud máme v textu chybu nebo nám některé údaje chybí, budeme rádi, když nám dáte vědět.

Železnice
Zatím ze všech druhů dopravy relativně nejmenší škrty. Jízdní řády v objednávce krajů a ministerstva dopravy zatím neprošly až na pár výjimek (seškrtání školních spojů na jižní Moravě) redukcí. České dráhy už neprodávají jízdenky ve vlaku, nejezdí například jídelní vozy či minibar, skončily úschovny zavazadel. Velké škrty hlásí dopravci v komerční dopravě: RegioJet seškrtal spojení z Prahy do Brna i Ostravy, Leo Express oznámil přerušení 75 % komerčních linek, České dráhy zrušily všechny vlaky kategorie SuperCity, v úterý oznámily pozastavení IC Opavan. Nejezdí mezinárodní linky. Dopravci a Správa železnic hlásí častější dezinfekci. Od středy zastaven provoz na Městské lince z Roztok do Hostivaře.

Autobusy
Většina krajů v meziměstských linkách přešla na prázdninové jízdní řády, reagují tak zejména na skutečnost, že studenti a žáci nejezdí. Současně ve většině krajů došlo ke změně odbavení: nenastupuje se předními dveřmi, některé kraje už oficiálně zavedly jízdné zdarma. Někteří dopravci už do vozidel nepouští cestující bez roušky. U komerčních spojů nastala redukce hlavně v případě RegioJetu. FlixBus zatím u vnitrostátních spojů jízdní řády neomezil.

Největší autobusový dopravce v zemi, společnost Arriva, postupně od úterý dne ruší všechny své dálkové linky. Už od dnešního dnes nejezdí autobusové linky pod značkou Arriva Express na trase Olomouc – Prostějov – Brno a Přerov – Kroměříž – Brno, zítra se k nim přidá spojení Praha – Teplice. Termín obnovení provozu zatím dopravce neoznámil.

Firma na svých stránkách oznámila rušení i dalších dálkových linek: od středy nepojedou například autobusy z Prahy do Písku nebo do Pece pod Sněžkou, některé linky mají stopku až od příštího pondělí. Celkem Arriva ruší třináct linek.

Omezení má už i FlixBus, zatím jen na linkách z Prahy do Českého Krumlova a do Mostu.

Ke škrtům přistupují i menší dopravci: TAD Trutnov přechází u dálkových tras na prázdninový režim, některé dny nepojedou spoje mezi Prahou a Krkonošemi vůbec. O polovinu snižuje počet spojů na lince z Mostu do Prahy a z Podbořan do Prahy dopravce Kavka Bus. BusLine omezuje spojení z Jablonce nad Nisou do Prahy. CDS Náchod ukončí spojení z Broumova do Prahy už v Hradci Králové.

MHD
Ve většině měst došlo k omezení, v některých menších (například Havlíčkův Brod, Litoměřice) dokonce k pozastavení kvůli prakticky nulovému zájmu. Řada měst pouští do dopravních prostředků pouze cestující s rouškou (například Praha, Brno), zastavuje se na všech zastávkách, aby lidé nemuseli mačkat tlačítko pro výstup a zastavení.

Letadla
Létá se už jen z Letiště Václava Havla, provoz na ostatní letiště ukončilo vládní nařízení. Velká část leteckých společností včetně Smartwings a ČSA přerušila provoz z Česka. Došlo k výraznému omezení autobusového spojení na letiště: počty spojů linky 119 byly zredukovány o polovinu, Airport Expres přestal jezdit úplně.

Nad rámec těchto změn upozorňuje i na novinku společnosti Rekola, která v šesti městech v ČR zavedla možnost bezplatného využití sdílených kol.

Opatření podle regionů

Praha
Nově platí povinnost cestovat pouze s rouškou. DPP už minulý týden zredukoval provoz na některých linkách, od zítřka ukončí večerní provoz některých spojů, linky přestanou jezdit ve 22:30. DPP vypíná v autobusech a tramvají klimatizaci.  U meziměstských linek v rámci Pražské integrované dopravy na území Prahy platí zákaz nástupu předními dveřmi. Prodejní místa DPP a prodejní místo PID na Černém Mostě jsou uzavřena. Kontaktní místo Lítačka ve Škodově paláci je v případě potřeby k dispozici. Od pondělí dojde k omezení i v metru, celá MHD přejde na prázdninový režim.

Středočeský kraj
Od úterý začíná platit zákaz nástupu předními dveřmi kvůli ochranné zóně řidiče. Je zrušen prodej i kontrola jízdních dokladů řidičem, cestujícím kraj doporučuje nákup přes mobilní aplikaci nebo jízdenkový automat. Mladá Boleslav zavedla kvůli šíření koronaviru dvě speciální autobusové linky pro seniory. Fungují ode dneška, kopírují trasu běžných linek. „Jezdit bude zhruba od 8:00 do 18:00 po sedm dní v týdnu. Tato forma dopravy bude určena pro osoby nad 60 let a pro zdravotně postižené a bude zdarma,“ uvedla na webu města mluvčí magistrátu Šárka Charousková. Autobusy pro tuto bezplatnou přepravu jsou viditelně označeny nápisem zvláštní linka.

Liberecký kraj
Už minulý týden byly zrušeny speciální linky do Jizerských hor pro lyžaře. Od tohoto týdne konec odbavování cestujících personálem. Nově se zastavuje na všech zastávkách. Prakticky shodná opatření jsou v liberecké MHD, zrušen prodej jízdenek u řidiče. Nejezdí vlaky z Liberce do Žitavy, skončily přeshraniční autobusové linky do Polska, stejně tak nejezdí vlaky z Harrachova dál do Polska. Nejezdí kabinková lanovka na Ještěd. Společnost BusLine zavedla k 17. 3. výlukový jízdní řád na lince Jablonec nad Nisou – Praha, stejně tak provoz výrazně omezil RegioJet na lince Liberec – Praha.

Ústecký kraj
Od půlnoci z pondělí na úterý končí nástup předními dveřmi, cestující se nebudou odbavovat a budou jezdit zdarma. V autobusech nebude z hygienických důvodů nutné mačkat pro výstup tlačítko STOP. Pokud bude chtít cestující vystoupit, stačí, když se viditelně postaví do blízkosti dveří. Na železnici se přestanou prodávat jízdenky také, průvodčí je nebudou kontrolovat. Kraj prosí o nošení roušek. Kraj už dříve zavedl u autobusů prázdninový režim, změny se dotkly i železniční linky z Děčína do Rumburka přes Německo, linka je v provozu jen na české částí, mezi Děčínem a Dolním Žlebem jezdí náhradní mikrobusy. Skončily přeshraniční autobusové linky. Zdarma je MHD v Chomutově a Jirkově, Teplicích a Děčíně. V  Mostě je povinná rouška. V Mostě je nástup zadními dveřmi a zrušen prodej jízdenek u řidiče. Cestující se musí odbavit kartou nebo mincemi v automatech uvnitř vozů. Kde nejsou automaty,  je tolerována jízda zdarma. DP Most zároveň zdarma vydává čipové karty pro všechny, ale cestující si musí kartu dobít min. částkou 50 Kč.
V Ústí nad Labem jsou zrušeny posilové trolej linky 58 a 59, zrušena je většina nočních linek.

Karlovarský kraj
V případě linkové autobusové dopravy nesmí cestující nastupovat předními dveřmi, řidiči je nebudou odbavovat, lidé nemohou využít ani odbavovací zařízení ve vozidle. Nejezdí vlaky do Německa.

Plzeňský kraj
Ve všech autobusech zákaz nástupu a výstupu předními dveřmi. V autobusech i vlacích nebudou cestující odbavováni řidičem ani odbavovacím zařízením ve vozidle. Už zaplacené kupóny (jízdní doklady) nebudou cestující ve vozidle označovat. Tato změna se týká všech dopravců poskytujících své služby v Plzeňském kraji. V Plzni omezení MHD na prázdninové jízdní řády.

Jihočeský kraj
Dočasná povinnost využívat při cestování veřejnou dopravou roušky ve všech spojích objednávaných krajem. Nástup pouze zadními dveřmi bez odbavení řidičem. V Českých Budějovicích zrušeny noční linky. V Jindřichově Hradci dojde k částečnému přečíslovaní linek a městská hromadná doprava bude zajištěna v intenzitě víkendového provozu s posílením spojů v ranní a odpolední špičce. Parkování na parkovištích, která provozují města České Budějovice a Tábor, je do 23. března zdarma.

Královéhradecký kraj
Omezení linek na prázdninový režim, konec přeshraničního spojení do Polska. Od tohoto týdne zušení nástupu předními dveřmi, cestování zdarma.

Pardubický kraj
Zavedení prázdninového režimu v autobusech. Od středy nástup pouze prostředními dveřmi, jízda zdarma, resp. bez povinnosti platit.  V pardubické MHD zákaz nástupu předními dveřmi, zavedení jízdních řádů jako o prázdninách, konec prodeje jízdenek u řidiče. Nově DPMP posiluje spoje do průmyslových zón, aby v autobusech nebylo moc lidí najednou. Na ostatních linkách nadále platí prázdninový provoz.

Kraj Vysočina
Z rozhodnutí Krizového štábu Kraje Vysočina je od 17. 3. do 24. 3. 2020 veškerá regionální autobusová doprava zdarma. Cestující v autobusech však musí nastoupit pouze středními nebo zadními dveřmi a může cestovat pouze se zakrytými ústy a nosem, a to po celou dobu přepravy. Pokud nemá k dispozici zdravotnické roušky, musí využít například improvizovanou roušku, šátek, šálu nebo kapesník. Dočasně končí MHD v Havlíčkově Brodě. V Třebíči je MHD zdarma, nejde koupit jízdenku u řidiče.

Jihomoravský kraj
V krajské dopravě zákaz nástupu předními dveřmi u autobusů V Brně od středy přechází autobusy a trolejbusy v MHD na prázdninový provoz, tramvaje zatím ne. Regionální autobusy přejdou na prázdninový provoz od 23.3, omezení se chystá i u vlaků, kraj zatím detaily nezveřejnil.
Dočasná bezplatná přeprava je zavedena ve městě Adamově (od 18.3.), Blansku a Znojmě. Pozastaven je provoz Seniorbusů v Brně a některých dalších městech. V Brně je nově povinnost cestovat v MHD s rouškou.

Zlínský kraj
Od středy 18. března dochází k přechodu na prázdninový provoz autobusů, od středy nástup pouze druhými dveřmi, jízda zdarma. Ve Valašském Meziříčí nově MHD zdarma, stejně tak v Kroměříži.

Olomoucký kraj
Od pátku jezdí autobusy podle prázdninových jízdních řádů. Kvůli karanténě zastaven provoz v oblasti Uničovska a Litovelska. V olomoucké MHD od 19. 3. přechod na prázdninové jízdní řády, trvale uzavřeny přední dveře u řidiče u všech autobusů, které budou otevírány pouze nevidomým, ZTP a ZTPP, zamezen přístup ke kabině řidiče z vozu a to zapáskováním prostoru za první řadou sedaček. Omezení předprodeje jízdenek.

Moravskoslezský kraj
Od tohoto pondělí zákaz nástupu předními dveřmi jako způsob ochrany řidičů. Omezení provozu prodeje jízdních dokladů na některých místech. Provoz podle prázdninových jízdních řádů. Zrušeno přímé železniční spojení z Krnova do Jeseníku, nahrazeno autobusy. Od středy první omezení železniční dopravy. Ve většině měst omezení provozu na prázdninové jízdní řády. V Havířově od čtvrtka začnou platit víkendové jízdní řád. Kompletní přehled na stránkách krajského organizátora Kodis.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru Top
21 komentářů