Pražská MHD pojede od pondělí kompletně jako o prázdninách, omezení čeká i metro

Souprava metra na trase C. Foto: DPPSouprava metra na trase C. Foto: DPP

Pražský magistrát zavede prázdninový provoz MHD. Na lince B začne platit ve středu, na lince A a C o víkendu

Pražský magistrát zavede prázdninový provoz MHD. Na lince B začne platit ve středu, na lince A a C o víkendu a u tramvají v pondělí 23. března. Od středy bude rovněž zrušena příměstská vlaková linka S49. O víkendu pak začnou noční spoje jezdit v intervalu 30 minut místo současných 20 minut. Důvodem je velký úbytek cestujících. Po dnešním jednání krizového štábu to řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Omezené řády nyní platí pouze pro autobusy. Provoz asi čtvrtiny z nich je pak ode dneška zkrácen do 22:30.

Podle Scheinherra ubylo v MHD v ranní špičce 65 procent cestujících, v odpolední 75 procent a mimo špičku 80 procent cestujících. Například 18. března využilo MHD 1,126 milionu cestujících. O tři dny později to bylo 307.000 lidí. „Pokles je tedy znatelný a s tím bude souviset další opatření v jízdních řádech,“ řekl Scheinherr.

Metro bude jezdit od soboty 21. března v intervalu 7,5 minuty. „Od pondělí pak nasadíme prázdninový provoz na všechny linky tramvají,“ řekl Scheinherr. Ukončen bude provoz tramvajových linek 2, 12 a 13. Noční tramvaje pojedou od víkendu v intervalu 30 minut.

Zrušena bude příměstská vlaková linka S49 z Hostivaře do Roztok u Prahy. Lidé budou moci jezdit vlakem S4, který ji zastane.

V MHD již byl zrušen nástup prvními dveřmi autobusů a prodej jízdenek u řidičů. Vypnuta je ventilace a vnitřní cirkulace vzduchu a autobusy budou automaticky stavět i v zastávkách na znamení. Dopravní podnik nakoupí speciální dezinfekci na čištění vozů MHD.

ČTK

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp PID praha Pražská integrovaná doprava
18 komentářů