První kraje škrtají v jízdní řádech na železnici, Moravskoslezský kraj ruší část spojení na Stodolní

Nádraží Ostrava - Svinov. Foto: České dráhyNádraží Ostrava - Svinov. Foto: České dráhy

(aktualizováno 19:06) Po přechodu autobusové dopravy na prázdninové jízdní řády začínají první kraje se zrušením části vlaků. Škrty dnes oznámily

(aktualizováno 19:06) Po přechodu autobusové dopravy na prázdninové jízdní řády začínají první kraje se zrušením části vlaků. Škrty dnes oznámily Praha a Moravskoslezský kraj.

Moravskoslezský kraj ruší zatím provoz některých vlaků do 24. března. „Jde o procento až dvě celkových výkonů v kraji. Rušíme vlaky na Stodolní ulici a  na hory,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka.  Kraj původně plánoval i zrušení spojů na letiště, nakonec kvůli obsluze Studénky a omezení provozu RegioJetu na lince R8 z Brna do Bohumína vlaky zachová.

Kraj současně omezí některé autobusové linky, jde o spoje z Bruntálu do Karlovy Studánky nebo na Ovčárnu. Novým opatřením je současně povinnost cestovat ve veřejné dopravě s rouškou, v autobusech nebude puštěna klimatizace.

Už od včerejšího dne v autobusech nemusí cestující platit, nastupují prostředními dveřmi. „Bezpečnost cestujících a řidičů je nejdůležitější. Víme, že desítky tisíc obyvatel našeho kraje jsou závislé pouze na veřejné dopravě, proto uděláme vše, aby doprava zůstala zachována a lidé měli možnost jezdit do práce, na nákup či k lékaři. A to v prostředí, které je bezpečné. Samozřejmostí ale je, že lidé by měli v prostředcích veřejné dopravy používat roušky nebo jiné ochranné pomůcky. Věřím, že tato opatření zabrání šíření virové nákazy jak mezi řidiči, tak cestujícími,“ dodal Unucka.

Kompletní přehled změn v dopravě v Moravskoslezském kraji je na stránkách koordinátora Kodis.

K omezení vlaků dochází i v Praze: Praha se rozhodla kompletně zrušit Městskou linku, kde jezdí vlaky Arrivy z Roztok do Hostivaře.

Tagy Moravskoslezský kraj omezení dopravy kvůli koronaviru praha
10 komentářů