České dráhy omezí kvůli slabé poptávce provoz pendolin, na měsíc zruší tři spoje

Jednotka pendolino Českých drah v zimě. Pramen: České dráhyJednotka pendolino Českých drah v zimě. Pramen: České dráhy

Kvůli šíření varianty omikron mají České dráhy připravené i scénáře omezení provozu v případě velkého nedostatku zaměstnanců.

České dráhy kvůli poklesu poptávky od 24. ledna až do konce února zredukují provoz vlaků SuperCity Pendolino mezi Prahou a Ostravou. Vyplývá to z oznámení, které rozeslal dopravce svým zákazníkům a informoval o něm i na twitteru. Půjde konkrétně o vlaky SC 500, SC 507 a SC 509, které budou ve většině dnů odřeknuty bez náhrady.

„Podobně jako v minulých vlnách nemoci Covid-19, přizpůsobujeme nabídku poptávce, kdy s nastupující vlnou omikron nemoci Covid-19 sledujeme menší zájem o cestování. Očekáváme, že v dalších týdnech s odborníky avizovaným velkým nárůstem nemocných v důsledku varianty omikron Covid-19 bude poptávka dál klesat,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.

České dráhy minulý týden uvedly, že se připravují na zavedení možných omezení kvůli variantě koronaviru omikron. K omezením kvůli šíření koronaviru mezi zaměstnanci přistoupí v situaci, kdy jim nemoc vyřadí zhruba 1 500 provozních pracovníků, tedy kolem 15 procent z celkového počtu. Rušení linek je podle dopravce až poslední krizovou možností.

„Nad toto číslo už musíme přistoupit k redukcím. Od těch nejméně bolestných, což je snížení počtu lidí ve vlakovém doprovodu, přes zastavení komerčních spojů, až k prodloužení taktu u závazkových dálkových spojů a omezení regionální dopravy, což by bylo to poslední,“ uvedl šéf Českých drah Ivan Bednárik.

Přehled odřeknutých vlaků

Vlak SC 242 pojede v úseku Bohumín (08:59) – Praha hl.n. (12:32) pouze v sobotu. V úseku Košice – Bohumín pojede tento vlak podle pravidelného jízdního řádu (tzn. že o sobotách pojede tento spoj v celé trase Košice – Praha hl.n.)

Vlak SC 500 (Ostrava hl.n. 17:07 – Praha hl.n. 20:32) pojede pouze ve čtvrtek, pátek a neděli.
Vlak SC 507 (Praha hl.n. 11:25 – Ostrava hl.n. 14:49) pojede pouze v sobotu.
Vlak SC 509 (Praha hl.n. 13:25 – Ostrava hl.n. 16:49) pojede pouze ve čtvrtek, pátek a neděli

Tagy České dráhy omezení dopravy kvůli koronaviru SC Pendolino
59 komentářů