Praha vyhání kamiony z města, nasadí 150 značek. Řidiči je však ignorují, chybí odstavná místa

Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek na pražské Malovance osobně instaloval značku zakazující vjezd kamionům nad 12 tun do širšího centra města. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czNáměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek na pražské Malovance osobně instaloval značku zakazující vjezd kamionům nad 12 tun do širšího centra města. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.cz

„Těžká nákladní auta do obytných čtvrtí opravdu nepatří, zvláště když mají k dispozici objízdné trasy,“ uvedl Hřib.

Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek na pražské Malovance osobně instaloval značku zakazující vjezd kamionům nad 12 tun do širšího centra města. Celkem jich bude instalováno 150 a mají omezit těžkou nákladní dopravu zejména v Praze 5 a 6. Podle Hřiba hlavně tam, kde existují objízdné trasy a ke vjezdu do centra tak není důvod.

Slavnostního oznámení rozšíření zákazu těžké dopravy se vedle náměstka Hřiba zúčastnil i radní pro dopravu městské části Praha 6 Ondřej Matěj Hrubeš (ODS) a zástupci TSK a Pražských služeb.

„Těžká nákladní auta do obytných čtvrtí opravdu nepatří, zvláště když mají k dispozici objízdné trasy,“ uvedl Hřib. Dodal, že cílem je zlepšení životního prostředí. „Nejde jen o emise, ale i obtěžování hlukem.“

Radní Prahy 6 Hrubeš dodal, že kamiony si často zkracují cestu přes Břevnov, Střešovice a Petřiny. Věřím, že se v budoucnu podaří dotáhnout i severní část pražského okruhu z Ruzyně přes Suchdol do Ďáblic a řidiči by pak nemuseli zajíždět do města,“ podotkl.

Na Suchdolský most se v současnosti chystá architektonická soutěž, dostavba se však už řadu let komplikuje.

Méně výjimek, více kontrol

„Předpokládáme, že zákaz se začne vymáhat od července,“ uvedl náměstek Hřib a upozornil tak na problém, který se zákazu týká. Jen za několik minut instalace značky totiž okolo něj a novinářů projela desítka kamionů, která vjížděla do tunelového komplexu Blanka, který je však zákazovými značkami osazen už od samého otevření.

Řidiči kamionů tak mají buď výjimky, nebo zákaz ignorují. „Předpokládám, že policie bude ve vymáhání zákazu svědomitá, protože jde o problém, který má významný vliv na dopravu,“ řekl Hřib s tím, že policii o zvýšené kontroly požádá.

Na dotaz deníku Zdopravy.cz, proč si myslí, že bude nový zákaz tentokrát fungovat, Hřib odvětil, že sází na odpovědnost řidičů. „Právě toto bude podle mě příležitost, že si připomeneme, že tu ten zákaz je, že tu jsou ony objízdné trasy a že se to bude tvrdě vymáhat.“

Praha 6 bude iniciovat schůzku s policií, aby byl zákaz vymáhán už na vjezdu do městské části a kamiony odstavovány. Jenže právě s odstavnými místy je problém, jak podotkl zástupce Technické správy komunikací. „Odstavené kamiony mohou rychle zablokovat už nyní kolabující dopravu,“ uvedl. Podle náměstka je však důležité, aby řidiči věděli, že kontroly budou probíhat.

Hřib se také chce podívat na počet výjimek, které silniční správní úřady pro vjezd do centra udílejí. „Přál bych si, aby jich bylo co nejméně,“ dodal.

Zákaz se bude nově týkat například Evropské a Karlovarské ulice na Praze 6, na Praze 5 pak Rozvadovské spojky. „Jsou to vlastně všechny příjezdy do Prahy od okruhu,“ uzavřel náměstek Hřib.

Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek na pražské Malovance osobně instaloval značku zakazující vjezd kamionům nad 12 tun do širšího centra města. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czNáměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek na pražské Malovance osobně instaloval značku zakazující vjezd kamionům nad 12 tun do širšího centra města. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czNáměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek na pražské Malovance osobně instaloval značku zakazující vjezd kamionům nad 12 tun do širšího centra města. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czNáměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek na pražské Malovance osobně instaloval značku zakazující vjezd kamionům nad 12 tun do širšího centra města. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czNáměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pátek na pražské Malovance osobně instaloval značku zakazující vjezd kamionům nad 12 tun do širšího centra města. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czBudoucí tramvajová trať Malovanka - Strahov. Pramen: DPP
Tagy Magistrát hlavního města Prahy Piráti praha Praha 6 Technická správa komunikací zákaz vjezdu nákladních automobilů Zdeněk Hřib
99 komentářů