Praha otevřela nový P+R parkovací dům v Nových Butovicích, část bude pro místní

Nový P+R dům v Nových Butovicích. Foto: Praha13.czNový P+R dům v Nových Butovicích. Foto: Praha13.cz

Na 380 míst jsou čtyři nabíječky elektromobilů.

V hlavním městě je od dnešního dne dalších téměř čtyři sta nových parkovacích míst u metra. Zástupci radnice a zhotovitele dnes slavnostně otevřeli parkovací dům v Petržílkově ulici u stanice metra B Nové Butovice. Vznikl na místě povrchového parkoviště. Stavba vyšla na 343 milionů korun, trvala rok a půl.

Oproti jiným stavbám P+R parkovacích domů je koncept v Nových Butovicích jiný: téměř polovina míst je určena pro rezidenty a nikoliv tedy dojíždějící do hlavního města.

„Každý další nový parkovací dům na příjezdu do Prahy snižuje zátěž na potřebu parkovat v centru města. S výstavbou nových parkovacích míst proto dnešním dnem zdaleka nekončíme, dokud na všech okrajích města nebude možnost zaparkovat a pohodlně přestoupit na MHD,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib.

Další parkovací domy v přípravě, provoz mají pokrýt poplatky

Podle něj proto město připravuje například parkovací dům Dědina (290 míst pro rezidenty), P+R Depo Hostivař (649 míst) a P+R Opatov (490 míst). „Zahájíme i stavbu P+R na Terminálu Smíchovské nádraží (1 000 míst) nebo P+R Zličín v rámci PPP projektu (až 1 400 míst) a mnohé další. Provoz těchto parkovišť by do budoucna měly zajišťovat městské organizace a jejich provoz by měly pokrýt parkovací poplatky,“ dodal Hřib.

Nový objekt s celkovou kapacitou 380 parkovacích stání nabízí 200 míst v rámci celoměstského systému záchytných parkovišť typu P+R a dalších 180 stání je určeno rezidentům. Oba provozy jsou navíc od sebe odděleny, rezidentská stání se nacházejí v podzemních podlažích, P+R naopak v těch nadzemních. V rámci parkoviště jsou instalovány čtyři nabíječky pro elektromobily. Dvě slouží pro rezidenty, dvě následně pro ostatní návštěvníky. Parkoviště je připraveno pro vybudování až 33 nabíječek pro elektromobily.

Stavba má fasádu z hliníkových lamel a celkově nepůsobí nijak mohutně. Její součástí jsou i snížená horizontální čela železobetonových stropních desek, subtilní zaoblené pilíře i dvě předsazená schodiště. Instalované bezpečnostní výplně z nerezových sítí jsou téměř neznatelné a vystupující část průčelí objektu s výtahy je pro snadnou orientaci provozně oddělena. Kromě toho střechu tvoří zeleň, kde bude navíc možné v budoucnu instalovat i fotovoltaiku. Postavilo ho sdružení Parkovací dům Petržílkova, které tvoří Metrostav a Trigema.

Tagy P+R P+R Nové Butovice praha
77 komentářů