Parodie na P+R. Jízdenku na MHD zdarma v novém parkovacím domě v Liberci využili dva lidé ze sta

Budova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Parkovací dům v centru kraj vydává za P+R kvůli dotaci.

První dva měsíce provozu nového parkovacího domu v centru Liberce ukázaly, že neslouží svému účelu, na který dostal dotaci. I když ho Liberecký kraj vykazuje jako P+R parkovací dům, podíl lidí, kteří po zaparkování v centru používají městskou hromadnou dopravu, je zanedbatelný.

Ukazují to data, která si vyžádal deník Zdopravy.cz. Podle nich bylo v lednu a v únoru vydáno v parkovacím domě celkem 84 jízdenek na MHD. V průměru tak nebyly prodány ani dvě jízdenky denně. Počet parkovacích transakcí za oba měsíce dosáhl 4 748. Dochází tak na slova opozice, která od začátku označuje parkovací dům za dotační podvod.

Data za únor ukazují rostoucí zájem o parkování, tržby z parkování stouply na téměř dvojnásobek a dosáhly 186 000 korun. Současně ale výrazně klesl zájem o jízdenky: prodáno jich bylo jen 32, v lednu to bylo 52, a to byl ještě několik dnů automat mimo provoz.

P+R kvůli dotaci. Díky „analýze“

Označení parkovacího domu jako P+R, tedy místa, kde lidé zaparkují auto, se stalo klíčem k tomu, aby kraj získal na stavbu evropskou dotaci ve výši 84 milionů korun.

Třicet stran za 280 tisíc Kč a dotace 84 milionů. Jak v Liberci proměnili parkoviště v centru na P+R

Klíčem k dotaci byla dopravně inženýrská analýza společnosti Projekce dopravní Filip a Fakulty dopravní ČVUT. Autoři studie opakovaně odmítli na dotazy ke svým závěrům odpovědět. P+R parkoviště se běžně staví na okrajích měst, kde lidé auto odstaví a dál pokračují veřejnou dopravou. V Liberci vymysleli, že mají lidé dojet autem do centra města a pak pokračovat do svého cíle veřejnou dopravou. Kvůli tomu kraj zavedl možnost cestovat 75 minut MHD zdarma ke každému parkovacímu lístku.

Nový parkovací dům vyšel na 246 milionů korun, postavilo ho sdružení Metrostav DIZ a OHLA ŽS. Je v něm 244 míst, jedno místo tak vyšlo na více než milion korun. Pro veřejnost je 100 míst. Jde o součást proměny celého území okolo krajského úřadu.

Další trable parkovacího domu v Liberci. Automat na jízdenky byl mimo provoz, systém ukazuje špatná data

Opoziční zastupitel Jindřich Felcman zvolený za Zelené ho již v minulých měsících kvůli možné fintě s P+R označuje jako liberecké Čapí hnízdo. „Předně je třeba zpochybnit myšlenku, že řidiči budou z tohoto parkovacího domu přestupovat na tramvaj. Nedává přeci smysl, aby někdo zaparkoval v samotném centru města, a následně odjel tramvají někam na jeho okraj. Těch 100 míst tak úplně zbytečně zavléká další auta do centra, řidiči budou do parkovacího domu najíždět kolem místa s největší frekvencí lidí ve městě, tedy terminálu Fügnerova. Jde o jednoznačný podvod, aby se využily evropské dotace původně určené pro mnohem smysluplnější dopravní řešení,“ řekl Felcman.

Stavbu prosazoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), kompetenčně spadá pod jeho náměstka Zbyňka Miklíka (Piráti).

Kaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czParkovací dům je součástí projektu přestavby celého území. Po dokončení celé akce zmizí auta z parkoviště u Lužické Nisy a vznikne zde náplavka (auta více vzadu). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKaluže v novém parkovacím domě v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRovnost povrchu na vjezdu do parkovacího domu v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký krajBudova nového parkovacího domu u krajského úřadu v Liberci. Foto: Liberecký kraj
Tagy Liberecký kraj P+R parkovací dům Projekce dopravní Filip
109 komentářů