Polsko začne stavět dalších 17 kilometrů rychlostní silnice na české hranice

Rychlostní silnice S8. Vizualizace: GDDKiARychlostní silnice S8. Vizualizace: GDDKiA

Celá silnice na české hranice má být dokončena v roce 2028.

Polsko udělalo další posun s přípravou rychlostní silnice S8, která má propojit Vratislav (Wrocław) s Králickem v Česku. Otevřeli nabídky soutěžících pro stavbu dalších dvou úseků o celkové délce přes 17 kilometrů. Jejich stavba má začít ještě letos.

Jde konkrétně o úseky Łagiewniki Zachód -Niemcza (9,3 km) a Niemcza – Ząbkowice Śląskie Północ (7,9 km). Obě soutěže začaly loni na konci roku.

Detaily o zakázkách zveřejnil polský správce silniční infrastruktury GDDKiA na svých stránkách. Výsledky soutěží ukazují, že i v Polsku aktuálně dosahují ceny v tendrech hodnot o desítky procent nižší, než je odhadovaná výše podle projektu. V obou případech předložila nejnižší cenu společnost POLBUD-POMORZE, v obou případech jde o pokles o 15–20 % oproti odhadu. Obě stavby nabízí postavit v součtu za 597 milionů zlotých.

Trasa silnice S8. Foto: GDDKiATrasa rychlostní silnice S8. Foto: GDDKiA

Cena má v těchto soutěžích váhu 60 %, ostatní kritéria řeší záruku nebo zkušenosti týmu s konkrétními pracemi. Hotovo má být do 39 měsíců po zahájení stavby.

Stavbu 87 kilometrů dlouhé rychlostní silnice mezi Vratislaví a Kladskem GDDKiA rozdělila na šest úseků. Prvních 32,5 kilometrů se začalo již stavět loni na konci roku. Poslední úsek z Kladska do Boboszowa na české hranice se dosud nesoutěží, řeší se ještě finální podoba. Hotovo by mělo být v roce 2030.

Poláci začínají se stavbou další rychlé silnice k českým hranicím, na Králicku chtějí být v roce 2030

Tagy GDDKiA rychlostní silnice S8
74 komentářů