Letiště Praha pořizuje nový systém na detekci dronů, zatím řešilo jednotky případů

Dron, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDron, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pražské letiště Václava Havla hodlá v následujících měsících posílit ochranu provozu před drony. Aktuálně vypsalo tendr na pořízení nového monitorovacího

Pražské letiště Václava Havla hodlá v následujících měsících posílit ochranu provozu před drony. Aktuálně vypsalo tendr na pořízení nového monitorovacího systému, který by měl bezpilotní létající prostředky zachytit. Předpokládaná cena činí 19 milionů korun.

„Vývoj v oblasti dronů jde neustále dopředu, proto i my musíme bezpečnostní opatření v tomto ohledu neustále zlepšovat a jsme velmi aktivní v testování nových technologií, které se na trhu objevují. Jedna nová technologie bude nainstalována už v průběhu tohoto roku a další je předmětem právě vypsaného výběrového řízení,“ uvedla mluvčí letiště Marika Janoušová.

Nové technologie na letišti se budou vzájemně doplňovat s technologiemi Řízení letového provozu. Letiště Praha se soustřeďuje na zabezpečení vnitřního perimetru letiště, letištní infrastruktury a letadel na provozní ploše. Řízení letového provozu pak má na starosti zabezpečení příletových a odletových tras s cílem eliminace možného ohrožení letového provozu ve vzduchu.

Poptávaný letištní systém má detekovat všechny bezpilotní prostředky bez ohledu na používané přenosy dat (řídící signál, video přenos, GPS signál, přenášené analogově, digitálně, datovými sítěmi, wifi), popřípadě prostředky, které během svého letu žádné signály nevysílají, tedy jsou řízeny pomocí jiných systémů (inerční navigační systém) či autonomně. Systém zachytí vrtulové i okřídlené létající stroje.

„Podrobnější informace ke konkrétním poptávaným technologiím a způsobu jejich fungování nemůžeme z bezpečnostních důvodů sdělovat. Bližší informace by mohly působit návodně,“ sdělila Janoušková. Kvůli utajení nechce podrobněji popsat ani v současnosti využívaný systém.

Od roku 2016 bylo zaznamenáno šest dronů bez povolení v blízkosti letiště, tři z nich se objevily přímo v perimetru letiště, z toho dva incidenty se odehrály v roce 2018. Asi v polovině případů musel být letecký provoz krátkodobě změněn, většinou byl převeden na vedlejší dráhu 12/30. „Jsou to ovšem ojedinělé případy, Letiště Václava Havla Praha rozhodně patří k méně ovlivněným letištím. Zejména například ze severských zemí bývá hlášeno mnohem více případů přiblížení se s drony,“ doplnila Janoušková.

Letiště nechalo na plotech nainstalovat nové informační cedule a letos je plánuje doplnit o velkoformátové billboardy u příjezdů na letiště a u vyhlídkových valů. Půjde o piktogram přeškrtnutého dronu a odkaz na webové stránky letiště, kde budou základní informace o létání s drony zaměřené na pravidla létání v okolí letišť. Web se připravuje v české a anglické verzi.

Tagy drony letiště praha
Žádné komentáře