Létání bez dozoru končí. Desítky tisíc létajících strojků je třeba zaregistrovat

Dron, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDron, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Registrace se dotkne téměř všech dronů, i těch dříve zakoupených

Pro majitele a provozovatele dronů začnou na Silvestra platit nová pravidla. Nově se drony budou dělit do tří kategorií a bude nutná registrace. Dotkne se téměř všech dronů, i těch dříve zakoupených. Registrace bude zpřístupněna na webu Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) v pátek.

„Nový systém se zavádí především kvůli zvýšení bezpečnosti i zpřehlednění provozu a důležité je, že platí pro všechny členské státy Evropské unie stejně. Registraci a školení zpřístupňujeme provozovatelům online,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Nová pravidla pro drony se budou podle ministerstva týkat řádově desítek tisíc pilotů či provozovatelů dronů a leteckých modelů. Mezi největší změny patří právě registrace a také rozdělení provozu dronů do tří kategorií: otevřená, specifická a certifikovaná.

Kategorie se liší mírou regulace a požadavků na provozovatele či piloty dronů. Registrace se podle ministerstva bude týkat většiny v tuzemsku provozovaných strojů. Pomine pouze ty, které váží méně než 250 gramů a nemají kameru. Nebude se týkat ani hraček pro děti do 14 let.

Provoz dronů se dle nových pravidel řadí do následujících kategorií:

Otevřená – Základní kategorie provozu umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoliv s řadou omezení a požadavků, např. na hmotnost dronu, způsob letu nebo proškolení pilotů.

Specifická – Střední kategorie provozu umožní, po posouzení Úřadem pro civilní letectví (ÚCL), provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie.

Certifikovaná – Nejpřísněji regulovaná, kategorie je zamýšlena spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

S registrací se původně počítalo už od letošního prvního pololetí, byla ale odložena na konec roku. Další informace jsou na webu Řízení letového provozu letejtezodpovedne.cz.

Tagy drony Ministerstvo dopravy Řízení letového provoz Úřad civilního letectví
44 komentářů