Policie vyšetřuje nehodu polského kamionu na olomouckém přejezdu jako obecné ohrožení

Nehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekce

Kamion u vlaku prorazil palivovou nádrž.

Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti kvůli dnešní ranní nehodě na železničním přejezdu v Olomouci. Termín obnovení provozu se posouvá, aktuálně Správa železnic uvádí plánované otevření v 18 hodin.

Policie to uvedla na síti X. „Z dosavadního prověřování vyplývá, že řidič kamionu cizí poznávací značky, převážející kovové součástky k nábytku, přijel k železničnímu přejezdu zřejmě ve směru od olomoucké místní části Hodolany. Přesnou příčinu dopravní nehody kriminalisté i nadále zjišťují,“ řekla ČTK policejní mluvčí Petra Vaňharová. Podle registrační značky šlo o polský kamion.

K nehodě došlo na velmi vytíženém přejezdu, kde podle dat sčítání dopravy projede denně kolem 20 tisíc aut. Server iDnes.cz cituje anonymní svědky nehody, podle kterých nebylo slyšet zvukové výstražné znamení. Drážní inspekce ale uvedla, že zabezpečení bylo v pořádku. „Nehoda se udála na železničním přejezdu P7519 zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která dle dosavadních zjištění na místě mimořádné události byla v době nehody v činnosti,“ řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Strojvedoucí se podrobil dechové zkoušce a orientačnímu testu na drogy s negativním výsledkem. „U řidiče nákladního auta byl za tímto účelem proveden odběr biologického materiálu,“ dodala Vaňharová.

K požáru došlo kvůli tomu, že kamion po nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Požár zlikvidoval i osobní auto, které stálo na druhé straně přejezdu.

Při nehodě bylo zraněno podle posledních údajů pět osob, čtyři skončili v nemocnici, jeden byl ošetřen na místě. „Dvě osoby se nadýchaly zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. Vše lehká zranění, nikdo nebyl zasažen požárem ani nebyl usmrcen,“ uvedli záchranáři na síti X.

Nehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: České dráhyNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: HZS Olomouckého krajeFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: HZS Olomouckého krajeFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: HZS Olomouckého krajeFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: HZS Olomouckého krajeFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech. Zdroj: DATELFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech. Zdroj: DATELFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech. Zdroj: DATELFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: České dráhyFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: Policie České republikyFoto z místa nehody v Olomouci - Hodolanech.
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje
Tagy drážní inspekce nehody na přejezdech Policie ČR srážka vlaku s nákladním autem trať 310 Olomouc - Krnov - Opava východ
225 komentářů