Poláci už pokládají na rychlostní silnici do Česka asfalt, nový úsek končí v polích u Královce

Stavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiA

Na české straně pokročily výkupy pozemků, dříve než v roce 2023 se ale stavět nezačne.

Ještě před rokem byly na polské straně Královeckého sedla pole a louky, stejně jako v české části pohraničního území. Dnes jsou východní svahy Krkonoš u Žacléře i hranicí mezi tempem výstavby nových dálnic v Česku a v Polsku.

Polská obdoba Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) během října opět výrazně pokročila se stavbou rychlostní silnice S3 z Bolkówa až na českou hranici. Na pravidelně aktualizovaných stránkách se snímky z výstavby je patrné, že silnice má první vrstvy asfaltu a blíží se dokončení. Stavět se začalo přitom teprve loni na podzim.

Nová komunikace se má napojit na dálnici D11, která se ale v Česku začně stavět nejdříve v roce 2023. V Polsku se aktuálně staví dva úseky o celkové délce 31 kilometrů: Bolków – Kamienna Góra a Kamienna Góra – Lubawka na státní hranici s Českem. V Česku tak nastane situace, kdy provoz z kapacitní silnice v Polsku v dálničních parametrech končí na silnici I. třídy. I proto zde podle plánů Ředitelství silnic a dálnic budou mít kamiony i nadále zákaz vjezdu.

Na české straně zatím platí termín zahájení stavby v roce 2023, pokračuje především výkup pozemků. Téměř vykoupeno je například i v trutnovské části Poříčí, kde kvůli dálnici půjde k zemi několik bytových domů a garáží. „Kromě jedné bytové jednotky jsou všechny byty vykoupeny a nyní dostávají smlouvy všichni vlastníci domů a garáží. Někteří z nich již smlouvy podepsali,“ řekl v polovině října Krkonošskému deníku Michal Doubek z krajské Správy ŘSD v Hradci Králové, který má přípravu stavby D11 u Trutnova na starosti. Podle něj došlo za posledních pět měsíců k výraznému posunu i u výkupu ostatních pozemků, v některých katastrech je již plně vykoupeno.

Stavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStavba rychlostní silnice S3 u polsko-české hranice. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAStavba rychlostní silnice S3 u polsko-české hranice. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 na polsko-české hranici. Foto: GDDKiAVýstavba rychlostní silnice S3. Pramen: GDDKiAÚsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD
Tagy D11 Trutnov - státní hranice GDDKiA Polsko Ředitelství silnic a dálnic ŘSD rychlostní silnice S3
147 komentářů