Obrazem: Poláci pokročili se stavbou rychlostní silnice na české hranice, součástí je i nejdelší tunel v zemi

Stavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiA

V Česku se D11 na polské hranice začne stavět nejdříve v roce 2023.

Polské ředitelství silnic a dálnic Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) pokročilo se stavbou rychlostní silnice S3, která spojí Dolnoslezské vojvodství s Královéhradeckým krajem. Jde o dva úseky, u kterých začaly práce loni: Bolków – Kamienna Góra a Kamienna Góra – Lubawka na státní hranici s Českem. Celkem 31 kilometrů dlouhá stavba nemá na české straně zatím pokračování a skončí na silnici I. třídy. Dálnice se na českém území začne stavět nejdříve v roce 2023.

GDDKiA o pokroku ve stavbě informovala na svých stránkách a sociálních sítích. Největším inženýrským počinem je stavba 2,3 kilometru dlouhého tunelu TS-26 mezi obcemi Sady Górne, Stare a Nowe Bogaczowice. Ten bude nejdelším tunelem v Polsku v extravilánu. Celková výše investice je 2,5 miliardy polských zlotých, tedy zhruba patnáct miliard korun.

Tunel staví společnost Porr, která získala zakázku na první úsek. Staví se takzvanou Novou rakouskou tunelovací metodou. Na trase vznikne ještě jeden kratší tunel o délce 320 metrů u obce Gostków.

Stavba k hranici má být hotová v roce 2023, buduje se přitom systémem Design&Build. Stavební konsorcium vede společnost Mosty Łódź, smlouva byla uzavřena v říjnu 2018. Rychlostní silnice S3 vede ze Štětína na jih, cestou se napojuje mimo jiné na dálnice A2 z Varšavy na Berlín a A4 z Vratislavi do Drážďan.

Na české straně se navazující úsek dálnice D11 začne stavět nejdříve v roce 2023. Podle aktuálních informací v letáku ŘSD byl vyhotoven čistopis dokumentace pro stavební povolení a začaly výkupy pozemků. Zpracovávají se geometrické oddělovací plány a znalecké posudky, které stanoví cenu vykupovaných pozemků.

Stavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAVýstavba rychlostní silnice S3. Pramen: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiAStavba silnice S3 Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiA

 

Tagy Bolków - Lubavka D11 GDDKiA Polsko rychlostní silnice S3 Top
132 komentářů