Poláci jsou blízko velké dálniční zakázky v Česku. Budimex nabídl v tendru na D35 do Litomyšle nejnižší cenu

Vizualizace úseku D35 Džbánov - Litomyšl. Foto: ŘSDVizualizace úseku D35 Džbánov - Litomyšl. Foto: ŘSD

Cena v tendru klesla o miliardu korun proti předpokládané hodnotě.

Polská stavební společnost Budimex SA nabídla nejnižší cenu v soutěži na 7,6 kilometru dlouhý úsek dálnice D35 ze Džbánova do Litomyšle. O jejím vítězství musí rozhodnout ještě hodnotící komise. Pokud zakázku získá, půjde o zatím největší kontrakt polské firmy na stavby dopravní infrastruktury v Česku.

Vyplývá to z informací, které zveřejnil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl na sociální síti X. Nabídková cena Budimexu je 3,423 miliardy korun, což je 75,8 % předpokládané hodnoty 4,518 miliardy korun. Budimex je o 100 milionů korun levnější než druhý v pořadí, dorazily čtyři nabídky.

Bez ohledu na to, kdo zakázku získá, je ale jasné, že stát vyjde nový úsek výrazně levněji, než očekával. Nejdražší nabídka je za 3,77 miliardy korun. Budimex, který je jednou z největších polských stavebních firem, letos ohlásil plány výrazně expandovat na český trh.

Dálniční úsek má již pravomocné stavební povolení.  ŘSD počítá se zahájením příští rok a dokončením v roce 2027.

Trasa dálnice začíná za MÚK Džbánov, kde navazuje na předchozí úsek této dálnice D35 Vysoké Mýto – Džbánov. Je vedena rozptýleným osídlením jižně od stávající silnice I/35. Mezi obcemi Hrušová a Cerekvice nad Loučnou kříží stávající silnici I/35 a dále je vedena severně od této komunikace členitým terénem směrem k Litomyšli. Trasa je ukončena severně před obcí Sedliště, kde navazuje na další úsek dálnice D35 Litomyšl – Janov. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

D35: Úsek Džbánov  - Litomyšl

 

Tagy Budimex D35 Džbánov - Litomyšl Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
94 komentářů