Pařížský aerosalon začíná, rekordní objednávky zůstávají otázkou

Pařížský aerosalon. Zdroj: Facebook.com - Paris Air ShowPařížský aerosalon. Zdroj: Facebook.com - Paris Air Show

Na sedmidenní Air Show pořádané na letišti Le Bourget budou k vidění desítky kusů letadel, mezi nimiž nebudou chybět stroje předních výrobců.

V pondělí 19. června ráno se otevřely brány 54. ročníku největší letecké přehlídky na světě. Když se konal pařížský aerosalon naposledy, konkrétně v roce 2019, přivítal stovky tisíc návštěvníků. Podobně vysoká čísla jsou pravděpodobná i letos.

Na sedmidenní Air Show pořádané na letišti Le Bourget budou k vidění desítky kusů letadel, mezi nimiž nebudou chybět stroje předních výrobců, včetně Boeingu 777-9, 787-9, 737 MAX 10, Airbusu A350-1000, A321XLR i A220. Přímo v Paříži je však přítomna většina leteckého světa, včetně největší české delegace v historii. Ta, co se letounů týče, představí stroje L 410 NG a Shark. V národní expozici je zastoupeno rekordních šestnáct firem českého leteckého průmyslu.

Pařížský aerosalon je od pondělí do čvrtka vyhrazen pro odborné návštěvníky, široká veřejnost má na akci přístup od pátku do neděle. Vstupenky jsou stále k dispozici, v prodeji budou na místě. Velkým lákadlem mohou být dynamické ukázky letadel ve vzduchu, například již zmíněného Boeingu 777-9. Žádnou velkou premiéru nového letadla nicméně neuvidíme.

Turkish Airlines zatím kontrakt na až 600 letadel pravděpodobně neuzavřou

Co se byznysu týče, není jasné, jestli lze předpokládat rekordní zakázky. Nepotvrdí se totiž nejspíše očekávaný nákup Turkish Airlines až 600 letadel. Saúdský Riyadh Air, kolem kterého se také objevovaly určité spekulace spojené s nakupováním, alespoň představí první Dreamliner ve svých barvách.

Nějaké výrazné kontrakty by se však přeci jen mohly objevit. Skupina Air France-KLM může podepsat smlouvu na dodání asi 60 širokotrupých letadel. Súdskoarabský Flynas může přijít s větší objednávkou Airbusů a Akasa Air s kontraktem na Boeingy 737 MAX. Nejvýznamnější by mohl být nákup 500 úzkotrupých letadel dopravcem IndiGo, který může oznámit rovněž svou první objednávku širokotrupých letadel.

Deník Zdopravy.cz bude celou událost sledovat a o případných zásadních zprávách informovat.

Tagy Airbus boeing Pařížský aerosalon SIAE
6 komentářů