Airbus ukázal letecký taxík na elektřinu, poprvé vzlétne ještě letos

Elektrický taxík CityAirbus NextGen. Zdroj: AirbusElektrický taxík CityAirbus NextGen. Zdroj: Airbus

Na letecké taxíky s vertikálním vzletem a přistáním je nahlíženo jako na budoucnost městské mobility.

Airbus představil svůj nový prototyp čtyřmístného létajícího taxíku určeného do velkých měst. Takzvaný CityAirbus NextGen je dvoutunový stroj s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL). Dosahovat má cestovní rychlosti 120 km/h a doletu až 80 kilometrů.

Evropský výrobce letadel považuje představení CityAirbusu za velmi důležitý krok. Na technologii eVTOL je ve spojitosti s leteckými taxíky nahlíženo jako na budoucnost městské mobility.

Odhalení proběhlo přibližně ve stejnou dobu jako otevření nového testovacího centra Airbusu v německém městě Donauwörth, kde se bude prototyp nového stroje CityAirbus NextGen dále testovat a připravovat na uvedení do provozu. První let má přijít na řadu ještě v tomto roce.

CityAirbus NextGen budou pohánět elektromotory s osmi vrtulemi. Rozpětí jeho pevných křídel dosahuje 12 metrů. Stroj sice bude schopen létat autonomně, nicméně v počátcích městské letecké mobility má být klasicky pilotován. Sloužit má kromě zmíněné přepravě cestujících také například zdravotnickým účelům.

Elektrický taxík CityAirbus NextGen. Zdroj: AirbusElektrický taxík CityAirbus NextGen. Zdroj: AirbusElektrický taxík CityAirbus NextGen. Zdroj: AirbusElektrický taxík CityAirbus NextGen. Zdroj: AirbusElektrický taxík CityAirbus NextGen. Zdroj: AirbusElektrický taxík CityAirbus NextGen.
Zdroj: Airbus

Kromě CityAirbusu disponuje evropský výrobce letadel také dalším demonstrátorem, konkrétně jednomístným strojem Vahana. Ten má za sebou podle webu společnosti již 138 testovacích letů.

Na vývoji létajících taxi s vertikálním vzletem a přistáním pracují také další společnosti. Uvést lze třeba Vertical Aerospace, do kterých již dříve investovaly American Airlines či Virgin Atlantic, nebo United Airlines, které vložily finance i důvěru do firem Archer Aviation a Eve Air Mobility. První dodávky nových čtyřmístných strojů očekávají United již v roce 2026.

United pokračují v investování do létajících taxi, plánují nakoupit až 500 strojů

Tagy Airbus eVTOL eVTOL (electric vertical takeoff and landing)
23 komentářů