Pád Boeingu pokračuje. Výrobci letadel klesly tržby o čtvrtinu, propustí desetinu lidí

Boeing 777X. Foto: BoeingBoeing 777X. Foto: Boeing

Americký výrobce letadel Boeing musí kvůli slabší poptávce propustit zhruba 16 tisíc lidí, tedy zhruba desetinu celkového počtu zaměstnanců. Důvodem

Americký výrobce letadel Boeing musí kvůli slabší poptávce propustit zhruba 16 tisíc lidí, tedy zhruba desetinu celkového počtu zaměstnanců. Důvodem je nepříznivá ekonomická situace. Ta se po potížích s letadly 737 MAX ještě zhoršila nástupem pandemie koronaviru. Boeing současně zpomalí tempo výroby nových letadel.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků firmy za první čtvrtletí. Společnost se podle očekávání propadla do ztráty: za první tři měsíce prodělala 641 milionů dolarů, ještě loni byla za stejné období v zisku.

Situace u zákazníků Boeingu přinutila firmu škrtat i ve výrobním plánu: firma omezí jak výrobu letounů 787, tak i letadel 777X. V případě dreamlinerů půjde o redukci na 10 letadel měsíčně, postupně až na 7. Zatímco zpomalení tempa výroby řady 787 Boeing avizoval již dříve, novinkou jsou škrty ve výrobě nového dálkového letadla 777X. Namísto 5 letadel měsíčně se budou vyrábět jen 3.

Firma uvedla, že s obnovením výroby 737 MAX počítá ještě letos, ale neudala přesný termín.

„Pandemie Covid-19 ovlivňuje každou část našeho byznysu od poptávky zákazníků přes stabilitu dodavatelského řetězce,“ řekl šéf Boeingu David Calhoun. Současně uvedl, že i přes současnou krizi firma potíže překoná.

Boeing musel navíc kvůli pandemii zastavit provoz v některých závodech. V Seattlu již znovu letadla vyrábí, v Charlestonu se produkce obnoví o víkendu.

Tagy boeing
5 komentářů