Olympijská přirážka. Paříž během her zdraží jízdenku metrem na dvojnásobek

Metro v Paříži. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMetro v Paříži. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Zvýšení cen má kompenzovat náklady na přidání spojů.

Organizátor dopravy v Paříži a okolí Ile-de-France Mobilités (IDFM) v době letních olympijských her ve francouzské metropoli téměř zdvojnásobí ceny lístků na metro. Namísto 2,10 eur (51 korun) bude příští léto stát jedna cesta metrem čtyři eura (97,3 koruny), stoupnou i ceny za cestu ostatními dopravními prostředky. Nárůst ceny má kompenzovat náklady na posílení dopravy v době sportovního svátku, napsal dnes deník Le Monde.

Paříž se kvůli olympijským hrám, na nichž se očekává účast až 15 milionů diváků, pustila do rozsáhlé modernizace veřejné dopravy. Vláda se v souladu s ekologickou prezentací her zavázala, že všechna sportoviště budou dostupná veřejnou dopravou. Hry se budou od 26. července do 11. srpna 2024 konat v Paříži, ale také v regionu Ile-de-France, který francouzskou metropoli obklopuje. Navazující paralympijské hry skončí 8. září.

„U příležitosti letních olympijských a paralympijských her IDFM výrazně rozšíří nabídku dopravních spojů a je nemyslitelné, že by dodatečné náklady platili obyvatelé regionu Ile-de-France,“ uvedla šéfka regionu Valérie Pécresseová, která je členkou vedení pravicové strany Republikáni.

Pro předplatitele se ceny nezmění, návštěvníci si budou moci pořídit denní jízdenku za 16 eur (390 korun), což je podle Pécresseové „spravedlivá cena“. Týdenní jízdenka vyjde na 70 eur (1 700 korun). Zvýšené tarify budou platit v době posílené dopravy od 20. července do 8. září. Návštěvníkům Paříže Pécresseová radí, aby si předem koupili krátkodobé permanentky v programu Easy nebo Liberté+.

V době her stoupnou také ceny lístků z centra Paříže na letiště Roissy a Orly z nynějších zhruba 11 eur na 16 eur (z 267 na 390 korun), dodává Le Monde.

Tagy Ile-de-France Mobilités Paříž
51 komentářů