Olomouc odkládá velkou změnu parkování na příští rok. Navržený systém není funkční

Parkovací automat v Olomouci. Foto: olomouc.euParkovací automat v Olomouci. Foto: olomouc.eu

K odložení přispěl posudek České parkovací asociace.

Olomoucká radnice letos nerozšíří zóny placeného stání pro parkování, jak původně plánovala. Vysvětluje to nedostatky v návrhu nového systému. Město rozšíří parkovací zóny až příští rok.

Odklad nového systému oznámila radnice v tiskové zprávě. Vedení města se odkazuje na výsledky odborného posudku, který si radnice zadala u České parkovací asociace. „Česká parkovací asociace vznesla výhrady k provedení informačních systémů i k tarifní politice či vymezení zón,“ informoval náměstek primátora pro strategie a rozvoj města Tomáš Pejpek.

Podle primátora města Miroslava Žbánka posudek ukázal, že základní idea záměru je v souladu s obecnými trendy řešení parkovací politiky v českých městech. Nový parkovací systém není ale podle posudku funkční. „Dostali jsme nezávislé posouzení toho, co jsme v posledních měsících jako rada města vnímali. Systém se nepodařilo ve složité technologické architektuře připravit tak, aby byl funkční. Musíme jej důkladně revidovat, abychom se vyvarovali chyb. Dokud nebude technicky vyladěný a neuvidíme výsledky zátěžových testů, nebudeme takovými nedodělky komplikovat život Olomoučanům ani dojíždějícím,“ řekl primátor.

K rozšíření parkovacích zón má dojít nejdříve v roce 2025, nejprve bude muset dojít k dobudování systému. „Upravíme i podmínky parkovacích zón, přičemž zóny C spustíme, až na to bude město technicky připravené,“ dodal Pejpek.

O 100 procent vyšší poplatky a nové zóny. Olomouc reformuje parkovací systém

Pro parkování v centru Olomouce dříve platila jedna cena. Od roku 2022 fungují dvě pásma, A a B, oddělující pěší zónu a zbývající část centra města. Parkování v centru Olomouce předloni na jaře navíc zdražilo. V pěší zóně cena hodiny parkování vzrostla z 30 korun na 100 korun a ve zbývající části centra města o deset korun na 40 korun.

Tagy Česká parkovací asociace Olomouc Zóny placeného stání
7 komentářů