Vraťte městům možnost zpoplatnit stání aut, vyzývá vládu parkovací asociace

Parkování v Brně. Foto: Brno.czParkování v Brně. Foto: Brno.cz

Česká parkovací asociace vyzvala vládu, aby do konce dubna zrušila své usnesení, díky kterému mohou lidé parkovat ve všech městech

Česká parkovací asociace vyzvala vládu, aby do konce dubna zrušila své usnesení, díky kterému mohou lidé parkovat ve všech městech na zónách placeného stání zdarma. Jen Praha například současným opatřením přichází o zhruba 60 milionů korun měsíčně.

O výzvě informoval předseda rady ČPA Petr Horský. Vláda zrušila zóny placeného stání hned s vyhlášením nouzového stavu v půlce března letošního roku. Opatření tehdy navrhlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle Horského mělo opatření svůj smysl v počátku krize, kdy bylo potřeba zamezit kontaktům mezi lidmi v hromadné dopravě. „V době, kdy však dochází k uvolňování restrikcí a obnovení činností obchodů, služeb, jakož i úřadů, je nutno předpokládat zvýšenou poptávku po parkovacích místech v centrech měst,“ uvedl Horský.

Zejména v Praze je tak čím dál větší problém zaparkovat přes den, bezplatné parkování využívá čím dál více řidičů. „A bohužel se již i projevilo, že mnozí řidiči si vysvětlili zrušení platností zón placeného stání jako zrušení všech pravidel provozu na pozemních komunikacích. A protože parkovacích míst ve městech je málo, pak každé další vozidlo, které do města přijede, zaparkuje již mimo legální prostor na chodnících, v křižovatkách, neponechá průjezd pro vozidla integrovaného záchranného systému,“ vypočítává Horský.

Podle Horského by měla vláda nechat na městech a obcích, aby samy vyhodnotily aktuálnost potřeby regulace parkování, protože dobře znají situaci ve svém městě.

Parkovací asociace není jediná, kdo vládu žádá o zrušení tohoto opatření. „Požádali jsme prostřednictvím krizového štábu o to samé. Rádi bychom zóny spustili k 11. květnu. Parkování zejména v centrálních částech města je teď velmi obtížné, městské části si na to stěžují,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Praha nyní přichází zhruba o dva miliony korun z parkovacích zón denně.

Tagy Česká parkovací asociace Zóny placeného stání
47 komentářů