Parkoviště roku je v nákupním centru Chodov, u veřejnosti zvítězil Domini Park

Parkoviště Centra Chodov. Foto: Centrum ChodovParkoviště Centra Chodov. Foto: Centrum Chodov

Modernizované a rozšířené Centrum Chodov v Praze získalo cenu Parkoviště roku, kterou uděluje Česká parkovací asociace (ČPA). Ve druhém ročníku

Modernizované a rozšířené Centrum Chodov v Praze získalo cenu Parkoviště roku, kterou uděluje Česká parkovací asociace (ČPA). Ve druhém ročníku soutěže bodoval například i systém zón placeného státní v Praze.

Odborná porota vybírala z pěti přihlášených projektů. Chodovské parkoviště ji zaujalo polohou, komplexností, rozsahem i komfortem, například rozměry parkovacích státní, navigací nebo inteligentními službami. „Jedná se o kvalitu na nejvyšší světové úrovni srovnatelnou s úrovní nákupních center ve Spojených arabských emirátech,“ řekl předseda poroty Milan Taška.

Soutěž neměla předem stanovená hodnotící kritéria, porotci museli každý projekt podrobit důkladnému rozboru a poté na základě subjektivních poznatků navrhnout hodnocení. Vliv na výsledek měly například regionální dopady, vliv na veřejný prostor, architektonické ztvárnění, přínos pro cílovou skupinu klientů, uživatelská vstřícnost a podobně. Seznam všech přihlášených projektů je na stránkách ČPA.

U veřejnosti dopadlo hlasování jinak, první byl Domini Park z Brna. „Zisk prvního místa nás velmi potěšil, je to symbolická odměna za naši práci a také závazek naše služby dále zlepšovat,” uvedl Luděk Borový, generální ředitel Brněnských komunikací, které parkovací dům provozují. „Parkovací dům je vybaven světelnou navigací s počtem aktuálně volných míst, nabízí možnost zaplacení parkovného platební kartou ve třech terminálech, při ztrátě parkovacího lístku stačí jen zadat SPZ a systém spočítá cenu parkovného. Řidič si navíc může zjistit obsazenost i online a celý parkovací dům je také maximálně zabezpečen,” vyjmenovává Tomáš Juřík, ředitel společnosti Cross Zlín, která dodala do Domini Parku technologická řešení. Druhé místo získal Online parking hypermarket Albert Ostrava Dubina a na třetí pozici skončily podzemní garáže u Janáčkova divadla v Brně.

Porota hodnotila i kategorii Městská parkovací politika, kde byla dvě přihlášená města: Praha a Tábor. Vyhrály Zóny placeného stání v Praze. „Systém Zón placeného stání v Praze (ZPS) je dlouhodobě stavěn na moderních technologiích, navíc od 1.2.2018 jsou pražské ZPS v plném digitálním režimu – kontrola zaparkovaných aut, vydávaní krátkodobých i dlouhodobých parkovacích oprávnění. Platby za krátkodobé parkování je možné provádět nyní ve všech ZPS skrze webovou aplikaci přístupnou z mobilních zařízení notebooků i stolních PC. Digitalizace systému nabízí i široké možnosti zapojení různých typů uživatelů,“ konstatovala porota. U veřejnosti naopak v internetovém hlasování bodoval parkovací systém z Tábora.

V kategorii Nástroje a inovace odborná porota vybrala jako nejúspěšnější projekt v této kategorii Virtuální parkovací hodiny (VPH) od společnosti MPLA. „Předmětem inovace je komfortní a bezpečný způsob bezhotovostní platby za parkování na ulici, parkovišti i v garážích. Jedná se o webovou aplikaci,“ vysvětlila porota.

Tagy Česká parkovací asociace Domini Park Nákupní centrum Chodov Parkoviště roku Zóny placeného stání Praha
3 komentáře