Od prosince nebudou v Ústí nad Orlicí zastavovat expresy ČD mezi Prahou a Ostravou

Zastávka Ústí nad Orlicí město. Foto: Petr1888 / Wikimedia CommonsZastávka Ústí nad Orlicí město. Foto: Petr1888 / Wikimedia Commons

Jde o komerční spoje mimo objednávku státu.

Od prosince nebudou v Ústí nad Orlicí zastavovat expresy Ex1 Českých drah mezi Prahou a Ostravou. Městu se nepovedlo České dráhy přesvědčit, aby rozhodnutí změnily. Pokusí se o to zase za rok, kdy se znovu bude měnit jízdní řád. ČTK to řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Obyvatelé byli zvyklí, že vlaky zastavovaly v zastávce Ústí nad Orlicí – město, která je dostupnější než hlavní železniční stanice,“ řekl Hájek.

Město se proti změně jízdního řádu ohradilo, České dráhy uvedly, že rychlíkových spojů, které zastavovaly v centru Ústí, nevyužívalo moc cestujících. Pro dopravce to nebylo rentabilní. Podle náměstka generálního ředitele ČD Jiřího Ješety jsou vlaky dálkové dopravy komerční a ČD je provozuje bez dotací ministerstva a krajů.

„Ministerstvo dopravy stanovisko Českých drah potvrdilo. Je to konečné rozhodnutí. Můžeme to zase zkusit, až se bude příští rok měnit jízdní řád, ale jaké máme šance, nedovedu říct,“ řekl starosta.

Tagy České dráhy Ex1 Ústí nad Orlicí město
179 komentářů