Obrazem: Cestujícím se otevírá část nádraží ve Vysočanech, od prosince budou v kritickém úseku zpět tři koleje

Nové nástupiště je plně podle nových standardů Správy železnic. Dlaždice mají speciální úpravu pro snadnější čistění. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNové nástupiště je plně podle nových standardů Správy železnic. Dlaždice mají speciální úpravu pro snadnější čistění. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Od dnešního dne je otevřená odbavovací hala. práce na nádraží skončí příští rok v květnu.

Správa železnic dnes otevírá cestujícím novou odbavovací halu ve stanici Praha-Vysočany. Ta prochází rozsáhlou modernizací společně s tratí do Mstětic. Kompletně hotovo má být do konce příštího května, už s letošní změnou jízdního řádu v prosinci dojde k návratu všech tří kolejí v úseku, což má přinést konec větších komplikací při cestování.

Původní výpravní budova ve Vysočanech šla zcela k zemi. Vzniklo zde již jedno ostrovní nástupiště, druhé se staví. Odbavovací hala vznikla zapuštěná do terénu. Bude mít i zelenou střechu. Už od září je ve stanici nové nástupiště, přístup k němu je eskalátory, schody i výtahem.

V odbavovací hale je zatím pokladna Českých drah, na pronájem druhého prostoru aktuálně běží soutěž. V hale jsou i fragmenty původního podchodu: historickou dlažbu využila Správa železnic jako obklad laviček, zůstal kamenný portál původního podchodu.

Kromě ostrovního nástupiště vznikne ve Vysočanech ještě krajní a druhé ostrovní nástupiště. Celkem zde bude šest kolejí. Podle Ondřeje Göpferta, náměstka ředitele stavební správy Západ by mělo být hotovo do konce května. Do té doby bude hotov jak hlavní podchod v Paříkově ulici, tak nový propojující Krátkou ulici a ulici bratří Dohalských.

Modernizace úseku z Prahy-Vysočan do Mstětic je aktuálně největší stavbou na pražské železnici. Kvůli stavbě za 4,2 miliardy korun je značně omezen provoz, navíc dochází k řadě mimořádností. „Od změny grafikonu budou opět v provozu všechny tři traťové koleje, což by mělo přinést zásadní zlepšení provozu,“ dodal Göpfert.

Součástí modernizace 15 kilometrů dlouhého úseku je i stavba nové zastávky Praha – Rajská zahrada. Ta je téměř hotová, od prosince ale sloužit nebude. Zpoždění nastalo na straně hlavního města, které dosud nevysoutěžilo firmu, která postaví lávku k metru.

Stavba začala v červnu 2020. Zakázku získalo sdružení vedené společností Subterra. Dalšími členy jsou OHL ŽS, Eurovia a EŽ Praha.

Proměna stanice Praha - Vysočany běží od června 2020. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová odbavovací hala stanice Praha-Vysočany. Foto: Jan SůraDočasnou prodejnu jízdenek ve Vysočanech nahradily prostory v odbavovací hale. Foto: Jan Sůra (/ Zdopravy.czNa část laviček byla použita dlažba z původního podchodu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLavičky jsou nově vybaveny i zásuvkami. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSoučástí nových toalet bude i prostor pro přebalování. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPříchod k vlakům ve stanici Praha - Vysočany. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNové nástupiště je plně podle nových standardů Správy železnic. Dlaždice mají speciální úpravu pro snadnější čistění. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNové nástupiště v Praze - Vysočanech s vlakem z Lysé nad Labem. Ilustrační foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSoučástí vysočanského nádraží je i zatravněná střecha. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czV provozu je zatím nové ostrovní nástupiště. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce na dalším nástupišti ve Vysočanech. Patrný je i původní podchod. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPohled do hlavního podchodu nádraží Praha - Vysočany. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStanice Praha - Vysočany. Foto: PIDDemolice výpravní budovy v Praze - Vysočanech. Foto: Správa železnicStanice Praha - Vysočany v březnu 2021. Foto: Správa železnicVizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCVizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCVizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCVizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCStav v zastávce Rajská zahrada 31.10. 2022. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Praha - Vysočany Správa železnic Vysočany - Mstětice
94 komentářů