Obchvat Bludova na silnici I/44 by se mohl zprovoznit už letos, ŘSD jedná o urychlení harmonogramu

Stavba obchvatu Bludova (I/44), duben 2023. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Bludova (I/44), duben 2023. Pramen: ŘSD

Původní termín otevření byl stanoven na rok 2024.

Bludov na severu Olomouckého kraje by si mohl částečně oddechnout od tranzitní dopravy už letos. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo, že východní obchvat na silnici I/44, který se buduje od roku 2021, by mohl být hotov ještě před koncem roku. Původní termín otevření byl stanoven na rok 2024.

Čtyřpruhovou přeložku o délce 5,6 kilometru staví za 2,3 miliardy sdružení firem Strabag a M-Silnice.
„Spolu se zhotovitelem se snažíme urychlit harmonogram bez dopadu na kvalitu. Dělníci pracují i o víkendu, kdy je aktuálně v plánu například dovoz kameniva nebo pokračování stavby mostů přes řeku Moravu a železniční trať,“ uvedlo ŘSD.

I/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD

I/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD

Nová silnice navazuje na obchvat Postřelmova, který je hotový už od roku 2004, na severu dopravu svede nový přivaděč (1,3 km) do Šumperka, skrze který vede silnice I/44 v souběhu s I/11. Součástí přeložky je i 21 mostů (včetně přemostění řek Moravy a Desné a železniční trati).

Stavba obchvatu Bludova na I/44 je pouze částí plánu na vytěsnění tranzitu z obce. Záměr se završí až dostavbou přeložky silnice I/11 Postřelmov – Chromeč, která se staví od loňského roku a hotova má být příští rok. „Spolu se zhotovitelem hledáme možnosti nejvhodnějšího řešení. Vzhledem k probíhajícím jednáním nelze nyní přesně stanovit společné (nebo oddělené) otevření zmíněných silnic,“ doplnil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Obchvatu by se měl v budoucnu dočkat i Šumperk.

Stavba obchvatu Bludova (I/44), duben 2023. Pramen: ŘSD

Stavba obchvatu Bludova (I/44), duben 2023. Pramen: ŘSD

Tagy I/44 obchvat Bludova ŘSD
17 komentářů