Další krok k rychlejšímu napojení Šumperska. Obchvat Zábřehu má územní povolení

I/44, stavba obchvatu Bludova. Pramen: ŘSDI/44, stavba obchvatu Bludova. Pramen: ŘSD

Stavba má začít v roce 2027.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo důležité razítko pro další velkou investici v Olomouckém kraji. Krajský úřad vydal územní rozhodnutí pro stavbu šest kilometrů dlouhého obchvatu Zábřehu na silnici I/44. Jde o další stavbu, která má výrazně zlepšit silniční napojení Šumperska a Jesenicka.

Územní rozhodnutí zveřejnil Krajský úřad Olomouckého kraje na úřední desce. ŘSD tak může pracovat na dokumentaci pro stavební povolení a žádat o něj.

ŘSD zatím posunulo v informačním letáku stavby její zahájení z roku 2026 na rok 2027. Čtyřpruhový směrově rozdělený obchvat by měl být hotov v roce 2029. Odhadované náklady jsou 2,6 miliardy korun.

I/44, Zábřeh obchvat. Pramen: ŘSD

Na severu naváže na čtyřpruhový obchvat Postřelmova, který je hotový už od roku 2004, na jihu pak na čtyřpruhový úsek Vlachov – Rájec (obchvat Zvole). Ten byl otevřen v létě 2014. Loni v závěru roku byl dokončen obchvat Bludova.

Na dálnici D35 u Mohelnice pak má silnici I/44 napojit 3,5 kilometru dlouhý úsek Mohelnice – Vlachov. Ten už má územní rozhodnutí, se stavbou se počítá v letech 2027 až 2029. Začal již výkup pozemků.

Silnice I/44 je důležitou severojižní tepnou Olomouckého kraje. Spojuje Mohelnici, Zábřeh, Šumperk a Jeseník a končí na hranicích s Polskem. V budoucnu by se měl dočkat obchvatu i Šumperk.

Tagy I/44 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Zábřeh obchvat
56 komentářů