Úleva pro Bludov. ŘSD před Vánoci otevře čtyřpruhovou přeložku silnice I/44

I/44, stavba obchvatu Bludova. Pramen: ŘSDI/44, stavba obchvatu Bludova. Pramen: ŘSD

Stavba obchvatu Bludova na I/44 je pouze částí plánu na vytěsnění tranzitu z obce. Záměr se završí až dostavbou přeložky silnice I/11.

Bludov na severu Olomouckého kraje si ještě před Vánoci alespoň částečně oddechne od tranzitní dopravy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo, že východní obchvat na silnici I/44, který se buduje od roku 2021, se otevře 21. prosince.

Provoz by měl být na novou silnici vpuštěn vpodvečer krátce po ceremonii se stříháním pásky. ŘSD ještě ale definitivně nevyloučilo ani „model Havlíčkův Brod„, kde se na obchvatu v pondělí odpoledne stříhalo a pro provoz se otevřelo až druhý den za světla.

Silničáři práce u Bludova o několik měsíců zkrátili, původní termín otevření byl stanoven na rok 2024. Čtyřpruhovou přeložku o délce 5,6 kilometru staví za 2,3 miliardy sdružení firem Strabag a M-Silnice.

I/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD

I/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD

Nová silnice navazuje na obchvat Postřelmova, který je hotový už od roku 2004, na severu dopravu svede nový přivaděč (1,3 km) do Šumperka, skrze který vede silnice I/44 v souběhu s I/11. Součástí přeložky je i 21 mostů (včetně přemostění řek Moravy a Desné a železniční trati).

Stavba obchvatu Bludova na I/44 je pouze částí plánu na vytěsnění tranzitu z obce. Záměr se završí až dostavbou přeložky silnice I/11 Postřelmov – Chromeč, která se staví od loňského roku a otevřít se má v prvním kvartálu příštího roku. Původně se uvažovalo i o společné otvíračce.

Právě souběh obou silnic mezi Bludovem a Šumperkem představuje podle ŘSD „nehodovou lokalitu“. I Šumperk by se měl v budoucnu dočkat obchvatu.

Tagy I/44 obchvat Bludova ŘSD
49 komentářů