O osudu JHMD se bude rozhodovat poslední lednový den

JHMD, motorový vůz M27.003 v Jindřichově Hradci. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, motorový vůz M27.003 v Jindřichově Hradci. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Společnost v úpadku měsíčně prodělává 200 000 až 300 000 korun.

Další osud společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je od října 2022 v úpadku, se má vyjasnit 31. ledna. To je termín, na který soudce českobudějovického krajského soudu Zdeněk Strnad svolal po dohodě s insolvenčním správcem Davidem Jánošíkem schůzi věřitelů.

Právě věřitelé budou mít po několikaměsíčním soudním ping pongu rozhodující slovo, pokud jde o řešení úpadku. Českobudějovický krajský soud několikrát rozhodl o konkursu, přičemž rozhodnutí vždy zrušil Vrchní soud v Praze.

Vedle konkursu (a prodeje majetkové podstaty) přichází v úvahu reorganizace. Jedinou výdělečnou činností společnosti je aktuálně dílna, která pracuje na externích zakázkách. „Na dotaz soudu insolvenční správce sdělil, že na účtu majetkové podstaty se aktuálně nachází cca jeden milion Kč, přičemž měsíční výdaje převyšují příjmy zhruba o 200 až 300 tisíc měsíčně,“ stojí v aktuálním zápise v insolvenčním rejstříku.

Vlaky JHMD vyjely naposledy 2. října 2022. Ještě v lednu hodlá společnost na Drážní úřad podat žádost o osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy, což je klíčový dokument, který má firmě umožnit obnovení provozu na úzkorozchodných drahách Jindřichův Hradec – Obrataň a Jindřichův Hradec – Nová Bystřice.

Předlužená firma zařizuje „papíry“ pro infrastrukturu skrze svou dceru Správa úzkokolejných drah, kterou netíží „finanční nezpůsobilost“. Podle insolvenčního správce je obnovení provozu na letní sezonu pro přežití firmy nezbytné.

Seriál o vývoji v JHMD od začátku insolvence předloni v září naleznete pod tagem insolvence JHMD.

Tagy insolvence JHMD JHMD
32 komentářů