O 40 % zelenější než jízda autem. Ústecký kraj spustil novou kampaň na veřejnou dopravu

Nová kampaň Ústeckého kraje k veřejné dopravě. Foto: DÚKNová kampaň Ústeckého kraje k veřejné dopravě. Foto: DÚK

Emisní úsporu spočítali odborníci z ČVUT.

Používáním vlaku nebo autobusu cestující ušetří v průměru 40 % škodlivých emisí z dopravy v porovnání s jízdou autem. Vyplývá to z měření, které pro Ústecký kraj provedla Fakulta dopravní ČVUT. Data použila Doprava Ústeckého kraje (DÚK) v nové komunikační kampani, která má přesvědčit lidi k přesednutí z auta do veřejné dopravy.

Měření provádělo ČVUT na referenční trase z Ústí nad Labem do Děčína. Z následně vzniklé metodiky pak odborníci přepočítali hodnoty emisí pro další trasy na Ústecku. „Výsledky jasně potvrzují, že hromadná doprava je významně ekologičtější než individuální osobní doprava. Přesednutím do zelených autobusů a vlaků DÚK pomohou cestující ušetřit v průměru 40 procent emisí,“ uvedl kraj v tiskové zprávě. Na trase mezi Děčínem a Ústím nad Labem autobus DÚK ušetří zhruba 40 a vlak DÚK více než 55 procent emisí oproti autu.

Pokles emisí až o polovinu

Odborníci z ČVUT vycházeli z běžného, tedy zhruba čtvrtinového obsazení osobních vozidel. Proto se porovnávalo množství emisí u stejně obsazeného vlaku nebo autobusu, tedy zhruba s jednou čtvrtinou kapacity cestujících. Výsledkem pak byla metodika, která stanovila postupy výpočtu a přinesla hodnoty pro vybrané trasy.

„Vidíme to denně, že mnoho osobních aut jezdí obsazených pouze jedním člověkem. My se snažíme udělat systém DÚK pro lidi natolik vyhovující, aby jich maximum nechalo auto doma a přešlo do veřejné dopravy. Z referenčních dat vychází, že pokud by lidé přesedli z aut na naše zelené autobusy a vlaky, můžeme snížit hodnoty emisí zhruba o polovinu,“ dodal radní pro dopravu Ústeckého kraje Marek Hrabáč.

Tagy Doprava Ústeckého kraje DÚK Ústecký kraj
35 komentářů