Nové tramvaje pro Brno zdraží o čtvrtinu, Škoda obhájila nárůst nákladů

Tramvaj Škoda 45T. Pramen: DPMBTramvaj Škoda 45T. Pramen: DPMB

Dopravní podnik zaplatí za nové tramvaje o téměř čtvrt miliardy korun více, než plánoval.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) zaplatí za nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T výrazně více, než představitelé dopravního podniku a města ještě před pár měsíci dohodli. Tento týden dopravce uzavřel se Škodou Transportation dodatek, který navyšuje kupní cenu tramvají z 59,9 milionu korun na 75 milionů korun za jedno vozidlo.

Vyplývá to z dokumentu zveřejněném v registru smluv. Škoda v dodatku vysvětluje, že zdražení je reakcí na prudký růst nákladů ve výrobě. Za původní cenu tak bude v Brně jezdit jen pět dodaných tramvají. Ostatních patnáct, které si chce DPMB objednat, už bude dražších. DPMB může podle smlouvy pořídit až 40 těchto tramvají.

Škoda nárůst ceny obhájila posudkem od společnosti PricewaterhouseCoopers. Ten konstatoval prudký růst cen materiálů a služeb od dodavatelů. Škoda původně chtěla navýšení na 76,5 milionu korun za tramvaj.

Město už v březnu uvedlo, že objedná dalších 15 tramvají. K tomu ale zatím podle registru smluv nedošlo.

Brněnský dopravní podnik sehnal peníze, objedná u Škody dalších 15 obousměrných tramvají

 

Primátorka města Markéta Vaňková uváděla jako důvod pro využití opce práce nižší cenu za tramvaj. „Dalších 35 tramvají je možné odebrat za vysoutěžené ceny z roku 2021. Jedno vozidlo tak vyjde na 59 926 500 korun bez DPH. V současné době ani v budoucnu by tento typ tramvají již zřejmě nikdo nebyl schopen za tuto částku dodat. Součtem by to město, respektive dopravní podnik, vyšlo o několik stovek milionů dráž,“ řekla letos Vaňková. Za 15 tramvají, které DPMB chce objednat, tak zaplatí o 225 milionů korun více, než plánoval. DPMB na pořízení tramvají z velké části získal dotaci.

Tagy 45T Dopravní podnik města Brna DPMB ForCity Smart 45T Škoda ForCity Smart 45T Škoda Group
74 komentářů